Abcesul cerebral

Boală, în care puroiul se acumulează în creier, se numeşte abces cerebral şi el apare în urma unei infecții. El apare şi dacă pacientul are o traumă cranio-cerebrală sau din cauza răspândirii infecției.

Cauzele

În cele mai multe cazuri, această boală se formează atunci, cînd în țesutul cerebral pătrund streptococi, stafilococi și alţi microbi. Dacă s-a format un focar de puroi în cazul otitei purulente, sinuzitei, care are un caracter cronic – nu este exclus că acest proces poate provoca progresia abcesului. De multe ori factorul, care provoacă boala, e pneumonia și astmul bronșic.

Simptomele

Semnele acestei boli sunt durerile de cap, febra, uneori, se observă orbirea la ambii ochi și paralizia parțială a corpului. Dar aceste simptome nu sunt observate la toți pacienții. De exemplu, creșterea temperaturii se fixează numai în 50 % din cazuri. În creier se formează o capsulă, iar după două săptămâni, manifestările infecției sunt în scădere.

Diagnosticul

Diagnosticarea se face pe baza focarului purulent, care s-a format lîngă structurile cerebrale. Locul l se determină cu ajutorul RMN și tomografia computerizată (CT). Pentru a detecta sursa de infecție trebuie să se efectueze radiografia craniană și toracică. De asemenea, sunt necesare investigarea bacteriologică a sângelui, ecocardiografia și ECOGRAFIA tuturor organelor abdominale.

Consecințele

Efectele abcesului sunt de natură gravă. În primul rând, pot începe procesele inflamatorii ale oaselor craniului, a hidrocefaliei. Unele cazuri provoacă epilepsie.

Tratamentul, prognoza

Această boală, în toate cazurile necesită intervenție chirurgicală. Pacientului, în mod obligatoriu, i se prescriu antibiotice. În cazul în care abcesul a apărut într-un loc incomod de a fi operat sau are o dimensiune mică, și, dacă pacientul a apelat la medic la începutul apariției bolii, tratamentul cu antibiotice este unica modalitate. În cazul cînd medicii complet elimină capsula cu puroi, există posibilitatea de a reduce administrarea antibioticelor.