Abcesul hepatic

Abcesul hepatic este o boală, care se caracterizează prin concentrarea puroiului pe fondul distrugerii parenchimului hepatic. Boala apare din cauza pătrunderii în ficat a microbilor sau paraziţilor.

Formele abcesului hepatic

Dacă se ia în considerare numărul de abcese, ele se împărt în simple și multiple. În funcție de localizare în organe, abcesele sunt clasificate: pe dreapta și pe stânga segmentului de ficat. Luând în considerare natura agentului patogen, se evidențiază abcese bacteriene și parazitare.

Abcesele de origine bacteriene apar ca urmare a pătrunderii în ficat a bacteriilor dăunătoare. Dacă luăm în considerare modul în care infecția ajunge în acest organism, se pot distinge următoarele tipuri: hematogen – localizat prin vasele de sânge, colangiogenic – agentul patogen este introdus în ficat direct din
tractul biliar.
Forma de contact se formează dacă în țesutul acestui organ pătrunde puroiul acumulat în vezica biliară.

Abcesele posttraumatice se formează în cazul, în care ficatul a fost traumat. Cryptogenic – acesta este un tip de boală, în care sursa de infecție este imposibil de a fi diagnosticată.
Abcesele de origine amebică se formează, dacă ameba intră în țesutul organului..
Există tipuri de abcese hepatice primare și secundare. Cele primare progresează pe segmentul, care mai înainte nu a fost modificat, iar secundare – sunt o consecință a altei boli.

Cauzele, grupul de risc

De multe ori motivul apariției acestei boli sunt traumele, dar şi apendicita perforată. De multe ori motivul este o inflamație a căilor biliare. Există, de asemenea, o alta boala, care poate provoca maladia dată – pileflebita purulentă. În grupul de risc al aceastei boală sunt oamenii trecuţi de vârsta mijljcie.

Simptomele

De obicei, abcese hepatice progresează, nu prea repede, de aceea simptomatologia este formată treaptă cu treaptă. Pacientul suferă de senzații dureroase în partea dreaptă.
Medicul observă o creștere a temperaturii. Anume ultimul factor este semnalul, că pacientul dezvoltă un abces. De multe ori se produc frisoane, dureri din partea ficatului, dimensiunea acestui organ crește, palpaţia provoacă durere.

Diagnosticul

De recunoascut boala este foarte dificil. Pentru a pune un diagnostic corect, în afară de consultarea medicului, pacientul trebuie să treacă ultrosonografia sau tomografia.

Tratamentulul, prognoza

De regulă, unica metodă de tratament e cea chirurgicală. La această etapă știința permite medicilor în timpul tratamentului abcesului hepatic să utilizeze ultrosonografia, care ar putea controla efectuarea puncției.

O astfel de metodă permite de a face această manipulare mai exactă și, prin urmare, puroiul este elimenat în totalmente. Absolut toate cazurile de tratament necesită antibioterapie.

Previziunile în aceste cazuri sunt foarte grave. Dacă chiar pacientul suferă de abcese singulare mari, iar tratamentul, precum și drenajul, este efectuat la timp şi corecci, 90 la sută din pacienți se vindecă. Dacă abcese sunt mult şi mici, dar ele nu pot fi drenate – pacientul, de obicei, este imposibil de a fi salvat.

Complicațiile și consecințele

Complicațiile abceselor hepatice sunt destul de grele. Dacă nu sunt respectate toate recomandările medicului, iar pacientul se auto-tratează, abcesul se poate complica cu pericardită purulentă. De asemenea, la această boală se referă sepsisul.

Profilaxia secundară, profilaxia

Măsurile de prevenire a acestei boli constau în tratarea bolilor purulente abdominale și a membrelor la timp. E nevoie de a organiza tratamentul pentru a consolida apărarea organismului. Prevenirea abceselor de tip parazitar constă în faptul ca pacientul să trateze la timp aşa boli ca ascariasis și dizenteria.