Abcesul peritoneal

Abcesul peritoneal reprezintă una dintre formele de peritonită și necesită intervenție chirurgicală. Abcesele se pot forma în mijlocul sau în spatele cavității. De exemplu, această complicație poate să apară în splină, ficat, pancreas.

Tipurile

Se cunosc următoarele tipuri ale acestui abces: sub-diafragmatice, peria-apendiculare, inter cutanate, precum și pelviene.

Cauzele

De obicei, această boală este consecinţa vătămării corporale, inflamației în zona abdominală sau perforației intestinale.

Simptomele

Pacientul se plânge de durere, care poartă un caracter permanent şi e localizată sub coasta dreaptă sau stângă. Aceste dureri pot iradia în spate. O altă manifestare a maladiei este senzaţia de greață. Pulsu este accelerat. Pacientul refuză să mănânce, pierde din greutate, are frisoane, poate apărea o respirație sacadată, predomină o slăbiciune generală.

Diagnosticul

Diagnosticul se face inspectând bolnavul culcat lateral sau pe spate – bolnavul nu poate lua o altă poziție din cauza durerilor. Limba pacientului e uscată. Se observă balonarea; palpaţia produce durere. În sânge poate fi detectată leucocitoza cu trecerea formulei spre stânga.
La examinarea radiografică se poate stabili nivelul de lichid în cavitatea abcesului. Dar, din păcate, nu întotdeauna această boală are simptome. Prin urmare, există cazuri, în care examinarea fizică a pacientului nu dă imaginea de ansamblu a bolii. Pentru a diagnostica la pacient acest abces, trebuie să verificam disponibilitatea
temperaturii subfebrile și a leucocitozei.

Tratamentul

Intervenția chirurgicală diferă în ceea ce privește caracteristicile sale, deoarece există pericolul deschiderii cavității pleurale și a infecției acesteia. Din acest motiv, calea către abcesul sub-diafragmatic trebuie să fie scurtă și fără a deschide cavitățile seroase.

Prevenirea

Măsurile preventive ale acestor abcese implică eliminarea infecției. De asemenea, este necesar să se evite bolile gastroenterologice, procesele inflamatorii ale organelor genitale feminine. Prevenirea acestei boli este importantă, deoarece un abces poate fi una dintre primele manifestări ale cancerului.