Adenom tiroidian toxic (boala Plammer)

Adenomul toxic este o subspecie de аdеnоm al glandei tiroide. Este neoplasm benign, care este capabil de a produce o mare cantitate de hormoni. Această tumoare poate fi renăscută din adenoidele inactive ale glandei tiroide. Datorită hipersecreției hormonilor, funcțiile multor organe și sisteme importante încep să suprime.Acest diagnostic se pune după efectuarea multiplelor investigații , deoarece simptomele sunt similare cu semnele altor boli.

Cauzele

Adenomul dat produce un hormon T4 (triiodtironină), care este cu acțiune rapidă. Acest lucru se întâmplă în mod autonom, indiferent de capacitatea funcțională a glandei tiroide. Totodată, nivelul de hormoni în sânge va fi mai mare decât norma. Glanda pituitară începe să suprime funcția glandei tiroide, pentru ca să producă mai puțin hormoni de stimulare tiroidiană. Faptul duce la o scădere a funcției țesutului tiroidian, iar în perioada postoperatorie – la hipotiroidism.
Acest tip de adenom crește din țesutul tiroidian. Mai întâi, poate fi o tumoare nefuncțională, care se transformă în funcțională, și începe să producă hormoni, ceea ce duce la un dezechilibru hormonal.

Simptomele

Tabloul clinic al bolii Plammer este similar cu gușa difuză toxică. Un semn distinctiv este o deteriorare în funcționarea sistemului cardiovascular.

Simptomele comune ale bolii Plammer:

  • Schimbarea permanentă a stării de spirit.
  • Probleme ale sistemului cardiovascular: tahicardie necontrolată, aritmii, apariția extrasistolei, creșterea tensiunii arteriale.
  • Probleme digestive: disfuncția ficatului, pancreasului, crampe abdominale, diaree, constipații.
  • Încălcarea sistemului nervos autonom: febră, scădere în greutate, o inexplicabilă intoleranță la căldură.

Cursul bolii este posibil într-o stare compensată și decompensată. În primul caz simptomatica nu este atât de pronunțată . Motivele sunt următoarele: glanda pituitara nu inhiba TSH, fonul hormonal se păstrează. În cazul stării decompensate dezvoltarea bolii este însoțită de hipertiroidismul și scăderea TSH în sânge.

Diagnosticul

Diagnosticul se pune după vizita la endocrinolog, pentru a exclude alte boli, după ce se efectuază un număr mare de investigații și, după confirmarea existenței tumori pe glanda tiroidă.

Pentru început, se efectuiază o inspecție de către endocrinolog. El palpează tumoarea, colectează istoricul medical.

Diagnosticul instrumental și prin metode de laborator:

  • Se ia o probă de biopsie pentru a studia țesuturile tumorale pentru prezența malignității. Acest lucru stabilește de la care celule se formează acest neoplasm.
  • USD a glandei tiroide, ceea ce dă posibilitatea de a vedea forma tumorei, consistența, de a evalua dimensiunile și locația exactă.
  • CT și RMN-ul de scanare a gâtului.
  • Scintigrafia glandei tiroide. Acest studiu este realizat cu ajutorul iodului radioactiv, care nu este periculos pentru pacient. El se injectă bolnavului și după 24 de ore se efectuiază scanarea. Această procedură arată, de asemenea, prezența adenoidelor. Ea nu se va colora și va fi de nuanță închisă, și va demonstra dacă aceast adenom e funcțional.
    Testul de sânge pentru hormonii tiroidieni, ceea ce poate arăta starea fonului hormonal.

Tratamentul

Unicul tratament – doar intervenția promptă. Există 2 moduri de a elimina adenomul:

  • Rezecția completă a glandei tiroide.
  • Rezecția parțială – eliminarea doar a adenomului – țesuturile sănătoase sunt salvate.

Înainte de operație pacientului i se administrează supresori (medicamente care inhiba producerea hormonului tiroidian). Și numai după aceea este posibil tratamentul chirurgical.

Dacă glanda a fost complet eliminată, pacientul pe viață ia medicamente hormonale. Acest lucru nu va duce la
hipotiroidism. Dar dacă țesutul glandei tiroide a fost menținut, în perioada postoperatorie ea se va restabili, nu e nevoie de luat medicamente și va duce la normalizarea capacității funcționale a glandei tiroide.