Amputarea traumatică

Amputarea traumatică este tăierea sau smulgerea membrelor (a altei părți a corpului) totalmente sau partial, consecină a unei acţiuni mecanice.

Tipuri de amputare

Amputarea poate fi totală sau parţială; în cazul celei totale partea traumată a organului nu este legată de partea traumată a stratului cutanat, muşchilor sau a
tendoanelor.

Cauze

Aceste traume apar în urma coleziunii de tren sau tramvai; traumele în cauză mai sunt numite şi traumele şinelor.
Smulgerea poate avea loc în cazul, în care membrele
nimeresc în diferite mecanisme, care sunt în mișcare: tobele unei combine, a unui ferestrău sau din cauza căderii pe membre a unei greutăţi imense.

Simptome

În urma unei traume vasele sanguine ale cioturilor sunt zdrobite şi trombozate.  De regulă, nu sângerează; sângerează doar ramurile musculare şi vasele osoase. În rană se află corpuri străine şi murdărie.
Suferindul poate avea un şoc traumatic; cel mai des el apare în urma smulgerii ambelor coapse. Gravitatea şocului depinde de traumele concomitente ale organelor exterioare şi interioare.

Diagnosticare

Gravitatea rănilor depinde de timpul, care a trecut din momentul traumei, starea generală a bolnavului, de cantitatea de sânge pierdut, depistarea leziunilor altor organe.
O atenție deosebită trebuie de acordat altor organe traumate, deoarece anume de
acesta depinde gravitatea şocului.
Este indicat să se facă roentgeniul cioturilor, cu scopul de a depista fracturile posibile.

Tratare

Mai întâi trebuie de oprit sângerarea cu ajutorul unui bandaj presat sau a unei manșete gonflabile (bandajul de compresie este folosit doar în cazuri excepționale)
şi apoi de transportat pacientul într- o instituție medical.

Părțile rupte ale corpului trebuie ambalate în bandaj steril şi puse în pachete curate din polietilena. Acestea trebuie puse într- un vas cu apă şi gheaţă.La pachet se ataşează
un bileţel, în care e notată ora exactă a momentului când s-a întâmplat trauma. În aşa mod se asigură păstrarea funcţiilor vitale ale părţilor amputate.

Suferindul este transportat la o clinică împreună cu părţile smulse ale corpului. Dacă membrele nu sunt amputate totalmente nu le separăm de ciot, ci le imobilizăm. E necesar de asigurat răcirea părţii rupte.