Aritmia

Aritmia nu este consideră o stare bolnăvicioasă aparte,ci un set întreg de perturbări ]n funcţionarea cordului.Fiecărui tip de aritmie a cordului îi sunt specifice semnele sale.

Tipuri ale stării bolnăvicioase

La o persoană sănătoasă frecvenţa contracţiilor cardiace ,fiind în stare liniştită ,este de 60-80 de bătăi pe minut şi aceasta se consideră drept normă,pe cînd la persoana care suferă de aritmie ritmul cardiac poate să accelereze sau din contra să încetinească.

Dacă numărul de bătăi depăşeşte cifra de 80 per minut atunci putem spune că e vorba de tahicardie.Ritmul mai lent ne indică faptul că e vorba de bradicardie.Deseori sunt şi cazuri cînd necătînd la faptul că inima funcţionează normal se simt anumite bătăi sau aşa numitele extrasistole care se manifestă cu o ineregularitate.

Cel mai complicat tip al acestei stări este considerată aritmia atrială.În cazul maladiei respective cordul se „abate” de la ritmul normal şi funcţionează neregulat.

Aritmia cordului:cauze

Cauzele care declanşează aritmia sunt diferite,chiar şi la un om absolut sănătos numărul de contracţii cardiace diferă pe parcursul zilei şi a nopţii.Aceasta depinde de eforturile fizice efectuate,starea psihoemotivă,primirea anumitor medicamente şi raţie.

Din această cauză apariţia extrasistolelor este considerată o normă.Ele sunt diagnostificate circa la 70 de % din populaţie.Starea generală a bolnavilor este satisfăcătoare,prognoza este favorabilă,în cazul în care nu există complicaţii.

Patologiile ritmului cardiac în majoritatea cazurilor sunt legate de diferite boli în urma cărora apare această stare bolnăvicioasă.

Deseori maladia apare pe fonul obiceiurilor nocive şi a alimentaţiei incorecte.

Specialiştii menţionează următoarele cauze ale stării bolnăvicioase:

  • Consumul excesiv de băuturi energizante,ale băuturilor ce conţin cofeină şi a băuturilor alcoolice;
  • Fumatul;
  • Depresia şi stările de stres,
  • Boli ale glandei tiroide;
  • Bolile fungice,infecţiile;
  • Premenopauza;
  • Afecţiunile cerebrale.

Aritmia inimii:simptome

Semnele bolii în cauză se manifestă în mod diferit deoarece tabloul clinic depinde de tipul de patologie a inimii.Cînd este vorba de tahicardie :bătăile cardiace se intensifică.Bolnavii simt contracţii cardiace accelerate,apare o stare alarmantă inexplicabilă ,se accelerează transpiraţia şi uneori chiar pierd cunoştinţa.

Cînd este vorba de bradicardie:ritmul cardiac încetineşte şi apar următoarele simptome:

  • Dureri în regiunea cordului;
  • Slăbiciuni;
  • Hipotensiunea;
  • Ameţeli;
  • Leşinuri;
  • Piele palidă,
  • Transpiraţie.

Cel mai des este diagnosticată extrasistolia(bătăi ale inimii neregulate).În cazul dat are loc contractarea prematură a muschiului cardiac.Bătăile inimii sunt interpretate drept nişte lovituri puternice din regiunea cordului.După aceasta are loc estomparea organului-acest fapt la fel este foarte bine simţit de om.

De regulă această stare nu este de durată,peste cîteva secunde ritmul cardiac se normalizează,dar totuşi bolnavul poate avea o stare alarmantă.

Blocadele cardiace apar din cauza lipsei impulsului care este responsabil de contracţia muşchiului cardiac.Pe lîngă toate acestea au mai fost observate şi următoarele semne:lipsa pulsului,bolnavul pierde cunoştinţa şi încep convulsiile.

Aritmia inimii:tratarea maladiei în cauză

Tratamentul trebuie să fie indicat de un medic cardiolog şi pacientul trebuie să respecte foarte riguros cele prescrise.Autotratamentul în cazul dat categoric este interzis.

De obicei se indică un tratament medicamentos,dar în cazurile grave este indicată intervenţia chirurgicală.
Specialistul prescrie bolnavului următoarele medicamente.

  • Hindina;
  • Propafenonul;
  • Adenozina.

Aceste medicamente nici într-un caz nu trebuie luate de sinestătător deoarece situaţia se poate complica, se iau numai sub evidenţa strictă a medicului.

Dacă pacientul suferă şi de alte patologii cardiace i se indică intervenţia chirurgicală.În acest caz este utilizat aparatul cardiostimulator şi de radiofrecvenţă.

Tratamentul este ales în dependenţă de cauzele stării bolnăviciose,tipurile de patologii,conductivitatea organului şi a stării generale a pacientului.În unele cazuri pentru a restabili ritmul normal al inimii e nevoie de tratat doar boala subiacentă.

Metode nemidecamentoase de tratare a stării date:

  • Stimularea cardiacă-pacientului i se implantează un dirijor artificial al ritmului,care menţine ritmul inimii în normă în special la persoanele care suferă de bradicardie şi blocade.;
  • Instalarea cardioverterului-defribilator acesta este un aparat implantat anume acelor pacienţi care suferă de tahiaritmia ventriculară pentru profilactică;în cazul în care ritmul inimii se perturbează-aparatul imediat îl normalizează;
  • Ablaţiunea prin intermediul radiofrecvenţei-este o intervenţie chirurgicală inofensivă:cardiologul face nişte incizii mici şi prin intermediul cateterului cauterizează celulele inimii care generează impulsurile etopice şi în aşa fel ele sunt blocate şi ritmul inimii revine la normal;
  • Intervenţia chirurgicală se realizează atunci cînd starea bolnăvicioasă este generată de anevrisma ventriculului cardiac stîng sau de viciile supapelor valvulare ş.a.m.d.

Aritmia atrială:tratament

Unul din cele mai răspîndite tipuri ale acestei stări bolnăvicioase este:aritmia atrială.Ea poate să fie periculoasă pe fonul unui ictus sau a insuficienţei cardiace.Pacientului i se prescriu medicamente contra aritmiei pentru recuperarea şi normalizarea ritmului cardiac.Medicamentele se introduc intravenos.Dacă aceste medicamente nu şi-au făcut efectul atunci se va indica o metodă chirurgicală ca: sistemul cardio-vascular electric.