Așa arată o mușcătură de căpușă infectată

1343

Deși simptomele care apar după o mușcătură de căpușă infectată sunt diverse, unul din cele mai comune semne care ar trebui să vă trimită la laboratorul Clinica Sante este eritemul migrator, acele pete roșii pe corp care au tendința să crească în dimensiune.

Sezonul căpușelor a trecut, însă abia în lunile de toamnă ar putea să apară primele semnalmente ale bolii Lyme, patologie cauzată de mușcătura de căpușă infectată. Atenție, în R. Moldova s-a înregistrat o creștere semnificativă a persoanelor diagnosticate cu boala Lyme, în acest context medicii atenționează că efectuarea analizelor la timp este extrem de importantă.

Valentina Vlas, medic de laborator, directorul departamentului Calitate din cadrul Clinica Sante: „ Borelioza sau boala Lyme este o boală infecțioasă provocată de bacteria Borrelia burgdorferi. Ea se transmite la om prin înțepături sau muscătura de capușă infectată în timpul plimbărilor în parcuri, păduri, în timpul participării la anumite excursii, vânătoare, etc. Mușcăturile de căpușă nu dor și pacientul poate bănui că ceva nu este în regulă abia când apar primele simptome.

Valentina Vlas, medic de laborator, directorul departamentului Calitate din cadrul Clinica Sante

„Boala cu 1000 de fețe” – așa este supranumită această afecțiune din cauza faptului că afectează întreg organismul și poate îmbrăca masca altor boli, iar reacția organismului față de agentul patogen este una individuală, foarte diferită de la o persoană la atla. Totuși cele mai generale simptome sunt: petele roșii pe piele, oboseală si stări de epuizare, frisoane, febră, dureri de cap și musculare, limfadenopatie, conjunctivita. Netratată corespunzator, infecția se extinde în alte părți ale corpului în câteva săptămâni, determinând numeroase simptome, ca de exemplu: paralizie faciala, probleme de vorbire, dezorientare, cefalee severă, meningita, miocardita, tulburari de ritm și de somn, hepatita, dermatita, dureri migratoare în articulații.

Atenție, boala poate apărea atât la copii, cât și adulti, indiferent de vârsta acestora. Deasemenea, borelioza poate fi întâlnită și la stăpânii de animale care, prin blană pot aduce în casă numeroase căpușe. Perioada de incubație este de la 3-30 zile.

În acest context, dacaă ați fost mușcat de o căpușă cel puțin 5 săptămâni în urmă și simțiți că este ceva nu în regulă cu starea de sănătate, este absolut necesar să faceți testul Borrelia Burgdorferi (SENSU LATO): Anticorpii IgG. Toată luna septembrie testul este la preț promoțional de 190 lei.

Oferta valabilă în toate centrele Clinica Sante! sante.md