Atenţiune, osteoporoza: atunci cînd aparatul locomotor nu-şi mai îndeplineşte funcţia „schelei” de susţinere

352

Osteoporoza Osteoporoza este o boală osoasă care demineralizează osul, fragilizîndu-l.

În ultimele decenii medicii au constatat apariţia osteoporozei timpurii.

La cel mai mare pericol sunt expuse femeile care au primit contraceptive şi au ţinut cu mult enzuziasm multiple diete stricte înainte de menopauză. În acest caz osteoporoza practic este inevitabilă.

Totuşi de osteoporoza timpurie sunt afectaţi şi bărbaţii cărora în comparaţie cu femeile le sunt specifice într-o măsură mai mare următoarele deprinderi nocive ca: fumatul,consumul excesiv de alcool şi un mod de viaţă sedentar.

În ultimul timp s-a menţionat apariţia unui nou grup de risc: „generaţia pepsi”. Aici intră copiii de la vîrsta cuprinsă între 9şi 13 ani,care au aşa numita „osteoporoză-cola”, care este provocată de consumul excesiv de băuturi gazoase ce conţin acid ortofosforic. Dintre aceste băuturi fac parte: pepsi, pepsi-cola, spraitul ş.a. Necătînd la denumirea „gustoasă” nimic bun aceste băuturi, care provoacă boala în cauză nu aduc. Acidul ortofosforic măreşte aciditatea în sînge şi, respectiv pentru eliminarea acestei acidităţi, organismul uman micşorează cantitatea calciului din oase ceea ce duce la fragilitatea acestora.

Fragilitatea oaselor este cauza fracturilor multiple,una dintre cele mai periculoase fracturi este cea a şoldului deoarece  poate aduce pînă la imobilizare.

Cauzele apariţiei:

Există mai mulţi factori care duc la lipsa de calciu în organism  şi,respectiv,la apariţia osteoporozei. Printre aceştia am menţiona următorii:

 • Alimentarea neraţională (insuficienţa de produse,care conţin calciu la fel şi întrebuinţarea produselor ce elimină calciul din organism ca:cafeaua şi băuturile carbogazoase);
 • Fumatul şi consumul excesiv de alcool;
 • Un mod de viaţă sedentar;
 • Efortul fizic excesiv;
 • Neajunsul de vitamina D, care ajută organismului să asimileze calciul şi care pătrunde în organismul omului prin intermediul razelor solare;
 • Predispoziţiile genetice,de exemplu: persoanele cu ochii şi părul de culoarea deschisă şi cu o constituţie firavă au nivelul de calciu mai scăzut chiar şi în cazul cînd se alimentează corect;
 • Primirea anumitor medicamente care anihilează asimilarea calciului (corticosteroizi, antidepresante, preparate anticîrcel);
 • Bolile cronice ale tractului gastro-intestinal şi sistemului endocrinologic;
 • Începînd de la vîrsta de 25 de ani oamenii,indiferent de cît calciu s-ar asimila în organism, pierd aproximativ 1% pe an din ţesutul osos.

Simptome:

Stadiul incipient al osteoporozei nu prezintă nici o simptomă.Un timp îndelungat persoanele nu observă nici o schimbare a stării organismului său.

Despre stadiul începător al osteoporozei ne pot da de înţeles următoarele semne:

 • Convulsiile nocturne,
 • Spazmele musculare,
 • Dureri acute şi neaşteptate în timp ce ne mişcăm,
 • Durerile de spate cînd stăm prea mult în picioare.

Cu timpul dacă nu vom ţine cont de nivelul de calciu în organismul nostru şi nu-l vom ridica, oasele noastre vor începe să se  deformeze şi chiar putem să pierdem din statură.Apar fracturi chiar şi la lovituri foarte uşoare.Asemenea fracturi trec foarte greu.

Din această cauză trebuie să facem cu regularitate investigaţiile care ne permit să determinăm nivelul de calciu din organismul nostru.Calciul este un element foarte „capricios”. Acumularea lui în organism depinde de faptul cît fosfor şi magneziu avem. Pentru asimilarea calciului e nevoie de vitamina D. La fel pentru organism prezintă un pericol nu doar neajunsul de calciu, dar şi supradozarea.

Dacă primim calciu fără controlul medicului, acesta poate provoca afecţiuni renale grave.

Diagnosticarea în EUROLAB

În EUROLAB pentru diagnosticarea osteoporozei se efectuiază o analiză desfăşurată, care include şi următorii indici:

 1. Calciul general;
 2. Calciul ionizat;
 3. Fosforul;
 4. Magneziul;
 5. Hormonul paratiroidian;
 6. Osteocalcitonina;
 7. Calcitonina.

În centrul nostru  întotdeauna veţi primi o consultaţie calitativă şi la nivel.

Vom fi bucuroşi să răspundem la toate întrebările Dumneavoastră la următoarele nr. de telefoane: 022 944 944 и 069 944 944.

Fiţi sănătoşi!

Отправить ответ

Оставьте первый комментарий!

avatar
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
  Subscribe  
Уведомление о