Boala ”civilizației”- refluxul gastroesofagian

Refluxul gastroesofagian, una dintre cele mai frecvente boli în țările dezvoltate.

Conform Societății Europene de Gastroenterologie, unul din 2 europeni suferă de reflux gastroesofagian. Riscul de cancer esofagian este de 7 ori mai mare la pacienții cu boala de reflux și de 43 ori mai mare la cei care prezintă simptome prelungite, rezistențe la tratament.

Mariana Botnarenco medic gastroenterolog
Mariana Botnarenco
medic gastroenterolog

Simptomul principal este pirozisul (arsură în ,,capul pieptului”), care adesea este însoțit de durere ce poate fi atât de severă, încât să fie confundată cu o boală cardiacă.

Alte simptome sunt: durerea în piept care nu întotdeauna este însoțită de arsură, regurgitate acidă ( în termeni populari ,,jigăraie”), sufocare nocturnă, tuse cronică, crize de astm, pneumonii repetate, senzație de corp străin în gât, răgușeală, pierderea smalțului dentar, angine recurente.

Consultația medicului specialist  gastroenterolog este obligatorie în această afecțiune; el va decide oportunitatea efectuării endoscopiei digestive superioare ( Fibroesofagogastroduodenoscopia- FEGDS) și a tratamentului adecvat. Pin endoscopie se prelevează și biopsii din mucoasa gastrică, mucoasa esofagiană la necesitate, pentru stabilirea corectă a diagnosticului.

În timpul endoscopiei se determină dacă sunt careva ”răni”  esofagiene – diagnosticul în acest caz va fi cel de esofagită de reflux. Totuși, este cunoscut faptul că 50-70 % din bolnavii cu simptome de reflux nu au leziuni endoscopice – diagnosticul final fiind de boală de reflux nonerozivă.

Indicații pentru efectuarea de urgență a unei endoscopii sunt:

  • greutatea la înghițire;
  • scădere ponderală;
  • hemoragie digestivă;
  • simptome refractare la tratamentul medicamentos recomandat anterior de către medic;
  • simptome prezente pe o perioadă îndelungată de timp.

Tratamentul bolii poate fi medicamentos și chirurgical.  Tratamentul chirurgical este indicat bolnavilor pe care nu-i ajută medicația administrată sau când apar careva complicații.

Primele recomandări extrem de importante indicate de către medicul gastroenterolog ar fi: modificarea stilului de viață, dieta, scăderea în greutate, ridicarea capului patului, excluderea cafelei, alcoolului, fumatului, a băuturilor carbogazoase, evitarea anumitor medicamente, excluderea din alimentație a produselor picante, iritante, evitarea stresului și tratarea fricii și depresiei.