Gorohova Marina: Ecocardiografia Speckle Tracking – o nouă abordare a funcției miocardice

1583

De când s-a dezvoltat ecocardiografia, o sarcină importantă a fost de a determina funcția ventriculară stângă cu o precizie cât mai mare posibilă. Cea mai răspândită metodă de a determina funcția ventriculului stâng este fracția de ejecție, însă acest parametru nu poate determina disfuncția subclinică de ventricul stâng.

Complimentar, pentru aprecierea contracției regionale sunt folosite metode de deformare miocardică, așa-numitele imagini ”strain”. Sunt disponibile două metode de studiu ”strain”: Doppler tisular și 2D strain – ecografia prin speckle tracking.

Speckle tracking este o metodă de diagnostic complimentară, folosită în ecocardiografie cu o sensibilitate sporită pentru cuantificarea funcției regionale și globale. La moment, cel mai utilizat este studiul ventriculului stâng, tehnica fiind însă informativă și pentru studiul atriilor și a ventriculului drept.

Marina Gorohova, cardiolog, medic diagnostic funcțional

Una dintre cele mai interesante și relevante aspecte din punct de vedere clinic pentru ecocardiografia ”speckle tracking” este capacitatea sa de a detecta modificări ale contractilității miocardice în stadiile foarte timpurii.

Modificările mici în funcția ventriculului stâng au un impact major asupra îngrijirii și prognosticului pacientului.

Speckle tracking este recomandat a se efectua de rutină la pacienții supuși chimioterapiei, la pacienții cărora li se administrează terapia de resincronizare cardiacă, în insuficiența cardiacă cu fracția de ejecție prezervată, boala coronariană:detectarea ischemiei miocardice și a viabilității, în valvuloplastii pentru aprecierea momentului oportun pentru cirurgia cardiacă, de asemenea și capacitatea de a diferenția diverse hipertrofii miocardice, cum ar fi cardiomiopatia hipertrofică, inima atletului și amiloidoza.

Această listă se va extinde cu siguranță, deoarece vom afla mai multe despre beneficiile ecocardiografiei ”speckle tracking” ca o completare la ecocardiograma de rutină.