Burlea Sergiu: infiltrații cu plasma îmbogățită cu trombocite (PRP)

NovaMed: Infiltrații cu plasma îmbogățită cu trombocite (PRP)PRP reprezintă plasma îmbogățită cu trombocite. Plasma reprezintă aspectul lichid al sângelui care conține toate elementele celulare cum sunt celulele albe sau roșii, dar și trombocitele. În termeni simpli, trombocitele reprezintă 10% din componentele celulare ale sângelui. În PRP, concentrația de trombocite este de 90%. De aceea, prin definiție, PRP înseamnă plasma îmbogățită cu trombocite.

Ce reprezintă terapia cu PRP?

Burlea Sergiu - medic ortoped traumatolog
Sergiu Burlea
ortoped-traumatolog

Plasmafereza reprezintă un tratament non-chirurgical de vindecare, folosit în foarte multe domenii, inclusiv în ortopedie și în medicina sportivă. Practic, PRP este injectată în regiunea afectată, pentru a stimula si a spori procesul de vindecare.

PRP este sângele propriu al pacientului, modificat prin centrifugare, cu scopul de a produce mega doze de „ingrediente” necesare procesului de vindecare, care, ulterior, sunt stocate în trombocitele noastre. Infiltrația cu PRP (plasma îmbogățită cu trombocite) acționează conform sistemului natural de vindecare al organismului.

Avantajul este dat de concentrația foarte mare de trombocite, care, odată injectate, eliberează factori de creștere, ce inițiază și amplifică procesul de vindecare.

Ce afecțiuni pot fi tratate cu PRP?

Conform studiilor actuale, leziunile părților moi și leziunile de cartilaj sunt receptive la tratamentul cu PRP. Aceste afecțiuni sunt: tendinitele (epicondilita, tendinita plantară, achileana, rotuliana, etc), tendinoza, rupturile de tendon, leziuni degenerative tendinoase, rupturi musculare, leziuni de cartilaj (artroza). PRP are indicație postoperatorie în: sutura de menisc, ligamentoplastie, suturi/reinserții tendinoase (coafa mușchilor rotatorii, Bankard, tendon achilean, tendon rotulian, cvadrigeminal, etc).

Cum vindeca terapia cu PRP?

Factorii de creștere sunt eliberați din cantități mari de trombocite activate la locul leziunii. Acest lucru duce la o reacție inflamatorie indusă, care inițiază o cascadă puternică de reacții necesare procesului de vindecare. Factorii de creștere stimulează fluxul de sânge, promovează formarea matricei, care este „baza” tuturor țesuturilor moi, restaurând tendoanele și ligamentele, care au fost anterior compromise, şi „înăsprește” cartilajul pentru a deveni mai ferm şi elastic.

În general, este nevoie de 1-3 proceduri, în funcție de tipul de afecțiune, de gradul de afectare al structurilor și timpul scurs de la apariția leziunii. În cazul în care sunt necesare mai multe injectări, timpul necesar între proceduri este de 1-2 săptămâni.

  • Tendinițe moderate (durere moderată, semne inflamatorii minime, durată maximă 1-2 luni): 1 injectare.
  • Tendinite puternice (durere puternică, semne inflamatorii prezente, durata – peste 2 luni): 3-5 injectări.
  • Post-operator (ligamentoplastie, sutura menisc, reinserție coafa rotatorie, instabilități umăr, cot, genunchi, glezna, suturi/ reinserții tendinoase): 1-2 injectare la 14 zile post-operator.
  • Artroza, indiferent de stadiu: 3 injectări. Eficacitatea terapiei scade odată cu avansarea gradului de artroză.