Care medicamente administrate incorect, duc la complicații cardiace la copii

Vizualizari: 1344

Automedicația copiilor este un pas periculos, făcut de către unii părinți.

Specialiștii avertizează că administrarea medicamentelor, fără prescripția medicului, poate avea consecințe grave pentru sistemul cardiovascular al copiilor. Mai multe detalii la acest subiect ne-a oferit Natalia Gavriliuc, cardiolog-pediatru în cadrul Clinicii Sante.

Natalia Gavriliuc, cardiolog-pediatru

Pentru nimeni nu este deja un secret că mulți părinți se ocupă de tratamentul copiilor fără a consulta medicul. Natalia Gavriliuc, cardiolog-pediatru în cadrul Clinicii Sante, avertizează mamele și tații să nu administreze medicamente fără indicația medicului: ”Sunt multe medicamente care au complicații asupra inimioarei. Multe dintre ele provoacă anume aritmiile cardiace la copii”

Natalia Gavriliuc menționează că unele medicamente care le-ar părea părinților că sunt cele mai inofensive, pot provoca dereglări ale circulației sanguine: “De exemplu, spray-urile nazale provoacă aritmii cardiace, tahicardii. Am avut cazuri în care copilașii aveau tahicardie pronunțată din urma administrării excesive a acestor spray-uri. Și multe altele sunt care dau efecte adverse. Deci, ar trebui oricare medicament consultat cu medicul pediatru. Cele care mai influențează sunt medicamentele pe care le administrează mămicile la copiii alergici, cu astm bronșic. La ei, la fel, apar, aritmiile cardiace”.

Un lucru important pe care trebuie să-l cunoască părinții, este faptul că nu trebuie să se ocupe de automedicație mai ales în cazul anginei. Medicul cardiolog spune că, un copil care a făcut angină trebuie să fie consultat de specialiști. ”Aici, de fapt, nu este vorba doar de un puseu de angină, este vorba de o infecție streptococică beta-hemolitică care, acutizată în repetate ori, poate da complicații cardiace. Astfel, desigur, este nevoie ca acești copilași să fie consultați de mai mulți medici specialiști. Aici recomand o echipă pediatrică formată din reumatolog, cardiolog și un ORL-ist pentru soluționarea problemei în cauză. În acest caz, scade riscul de dezvoltare a unei patologii cardiace”, ne-a explicat Natalia Gavriliuc.

„Inima copilului la control” este campania de informare organizată de Clinica Sante.

Astfel, în fiecare zi de joi, pe portalul sanatate.md vor fi publicate recomandările medicului cardiolog-pediatru Clinica Sante, Natalia Gavriliuc.

Citiți în următorul articol De ce unii copii care se nasc absolut sănătoși se depistează cu probleme cardiace după câțiva ani?

Natalia Gavriliuc, medic cardiolog-pediatru la Centrul Medical Clinica Sante din Chișinău, str. Izmail 84.

Programare: 078 11 99 55
www.sante.md