Cezara Dilevschi: Care pot fi consecințele unei depresii netratare?

Vizualizari: 1423

Depresia poate lua o turnură dăunătoare pentru cel în cauză și pentru persoanele din jurul lui și, mai ales dacă este lăsată netratată.

Gândurile negative, ruminările excesive și sentimentele de neajutorare conduc la disperare, ceea ce poate provoca persoanelor fizice nevoia de a-şi găsi refugiul în medicamente, alcool sau droguri. Creșterea perioadei de somn poate fi utilizată ca o evadare din viaţă, insomniile duc la o epuizare fizică și mintală și mai mare.

Чезара Дилевски
Cezara Dilevschi
psiholog-psihoterapeut

În cazurile mai grave, pot apărea idei suicidare, ca rezultat al refuzului de a trăi. „Healthy Place” raportează că 15 la sută din persoanele cu depresie severă mor prin suicid.

De multe ori, depresia netratată are urmări somatice – ceea ce noi numim depresie mascată, în care simptomele depresive sunt camuflate în simptome fizice, cele mai frecvente fiind tulburările gastro-intestinale, inapetența, scăderea/creşterea ponderală, cefalee, dureri lombare, palpitații, dureri în sfera genito-urinară, dureri cronice.

Acest pacient este un mare consumator de servicii medicale, ajungând la diferiți medici şi doar într-un final, de regulă târziu, la un specialist în sănătatea mintală.

Ce se întâmplă cu depresiile tratate, dispar pentru totdeauna sau se pot întoarce?

Evoluţia depresiei este de regulă recurentă, în 25% din cazuri chiar cronică. Statisticile spun că probabilitatea recurenţei este de 50% după un singur episod depresiv, între 50-90% după două episoade depresive şi de peste 90% după trei sau mai multe episoade.

Factorii care favorizează recăderea sunt: numărul crescut de episoade anterioare, întreruperea prematură/ într-un ritm prea rapid al tratamentului antidepresiv (timpul minim fiind de 8 luni) , mediu psihotraumatizant, alte boli somatice sau psihice, comportamentele adictive, etc.