Cezara Dilevschi: Care sunt de obicei cauzele care duc la apariția depresiei?

Novamed депрессия

Pentru început, aș vrea să explicați celor de acasă ce este depresia?

Depresia este o tulburare mintală foarte des întâlnită. Ea afectează intreagă funcționalitate. Se schimbă modul în care o persoana gândește, se comportă, doarme, mănâncă, sau modul în care persoana se vede pe sine.

Чезара Дилевски
Cezara Dilevschi
psiholog-psihoterapeut

Depresia nu este același lucru cu o stare de tristețe sau melancolie trecătoare. Nu este un semn de slăbiciune și nici o stare care va dispărea ca rezultat al propriei voințe sau dorințe. In depresia moderată şi severă, fără tratament, simptomele se pot prelungi la săptămâni, luni sau ani.

Un tratament adecvat însă îi poate ajuta pe majoritatea oamenilor care suferă de depresie. Tratarea depresiei este importantă în special pentru că vă afectează nu doar pe dumneavoastră, ci și familia, locul de muncă.

Care sunt de obicei cauzele care duc la apariția depresiei?

Sănătatea, şi de asemenea sănătatea mintală, este înțeleasă cel mai bine ca o combinație de factori biologici, psihologici şi sociali. Acest lucru este adevărat în special în cazul depresiei, care este o boală complexă. Nu există un răspuns simplu la întrebarea de ce devin oamenii deprimați, acest lucru diferă într-adevăr de la persoană la persoană. Pentru găsirea celui mai bun tratament, prin urmare este important să se ţină cont de toţi cei trei factori.
În ceea ce priveşte depresia, există câteva cauze biologice, fizice şi sociale.

Factori biologici

Trăsături moştenite: depresia pare să fie parţial ereditară, ceea ce înseamnă că depresia este mai obişnuită la persoane, ale căror membri biologici ai familiilor suferă de asemenea de depresie. Cu toate acestea, nu înseamnă că, atunci când depresia este dominantă în familia dumneavoastră, este obligatoriu să dezvoltați depresie.

Neurotransmiţători: Cercetările au demonstrat că unii neurotransmiţători, şi anume serotonina şi noradrenalina, sunt în special legaţi de emoţii. S-a demonstrat că persoanele care suferă de depresie au o concentrație scăzută de serotonină sau noradrenalină. Totuși, nu este clar dacă aceasta este o cauză sau o consecință a depresiei.

Modificările fizice ale creierului: persoanele care suferă de depresie par să aibă schimbări fizice în creier. Unele părţi ale creierului deprimat prezintă un nivel scăzut de activitate atunci când sunt stimulate. De asemenea, unele părţi chiar îşi reduc volumul.

Hormonii: o schimbare a echilibrului hormonal poate produce sau declanșa depresia. Echilibrul hormonal se poate schimba ca rezultat al câtorva factori, cum ar fi problemele tiroidiene, medicația, perioada pre /post partum sau menopauza.

Alte boli: puteți prezenta un risc mai mare de depresie dacă aveți o boală de durată sau care vă pune în pericol viața, cum ar fi boala coronariană a inimii sau cancer.

Cauze psihologice și factori de risc

Anumite caracteristici personale pot face ca o persoană să fie mai susceptibilă la depresie, cum ar fi:
• Incapacitatea de a face faţă problemelor.
• Incapacitatea de a face faţă pierderii sau dezamăgirii.
• Dificultăți în a solicita ajutor. Dificultăți în a vă veni în ajutor.
• Gândire disfuncțională.
• Nivel scăzut de stimă de sine.
• Hipersensibilitate.
• Perfecţionism şi frica de a nu obţine performanţe.

Exista unele predispoziții la un așa fel de comportament al personalităţii înnăscut și dobândit, dar aceste cauze psihologice pot fi şi rezultatul experiențelor traumatizante de viață, cum ar fi hârțuirea, tortura sau alte forme de abuz.

Evenimente din viață, cauze sociale și factori de risc

Factorii sociali care pot declanșa depresia sunt, de exemplu, evenimentele stresante, trauma, divorț, decesul unei persoane apropiate, rezultatele slabe în domeniul profesional, pierderea locului de muncă, la fel şi conflictele cu persoanele apropiate, o boală gravă, cum ar fi cancerul, bolile coronariene ale inimii.

Abuzul de alcool sau droguri poate de asemenea produce depresia, sau invers, consumul poate fi folosit ca mod de depăşie disfunctional al depresiei. În plus, naşterea poate fi văzută ca un factor de risc, deoarece modificările hormonale şi fizice, dar şi plusul de responsabilitate adus de o viaţă nouă, supraepuizarea, pot conduce la depresie postnatală.

Chiar şi evenimentele traumatice care s-au întâmplat în trecut pot produce mai târziu tulburarea de stres post traumatic, unde simptomele adesea sunt confundate cu depresia. Traumele din copilăria timpurie pot produce modificări permanente ale creierului, făcându-vă mai susceptibil(ă) la depresie.