Cauzele endocrine ale infertilității

medipartner synevo Cauzele endocrine ale infertilitățiiInfertilitatea este definită ca incapacitatea unui cuplu de a concepe după un an de contact sexual neprotejat la femeile cu vârsta sub 35 de ani și după șase luni la femeile cu vârsta de 35 ani sau mai mult.

Infertilitatea este des întâlnită: aproximativ 15% dintre cuplurile din Statele Unite și Europa care încearcă să conceapă, nu sunt capabile să facă acest lucru.

Capacitatea unui cuplu de a concepe depinde de fertilitatea normală atât la bărbați, cât și la femei. Studiile au demonstrat că aproximativ 20 % din cazurile de infertilitate sunt datorate problemelor masculine, 40 % – problemelor feminine, iar 25% – atât problemelor la partenerii de sex masculin, cât și la cei de sex feminin. La aproximativ 15% dintre cupluri, cauza infertilității nu poate fi atribuită nici unuia dintre parteneri.

Deoarece sarcina necesită fertilitate normală atât la bărbați cât și la femei, medicul investighează ambii parteneri.

Evaluarea infertilității la bărbați

Fertilitatea la bărbați necesită funcționarea normală a hipotalamusului, a hipofizei și a testiculelor. Prin urmare, o varietate de condiții diferite pot duce la infertilitate. Evaluarea infertilității masculine poate indica o cauză de bază, care poate orienta tratamentul. Medicul va începe de obicei evaluarea cu un istoric medical, examen fizic și un test al spermei. Alte teste pot fi necesare.

Istoricul medical – Sănătatea și istoricul medical al bărbatului sunt importante în procesul de evaluare. Endocrinologul va întreba despre creșterea și dezvoltarea din perioada copilăriei; dezvoltarea sexuală în timpul pubertății; viața sexuală; boli și infecții suportate; intervenții chirurgicale; medicamente; expunerea la anumiți agenți de mediu (alcool, radiații, steroizi, chimioterapie și produse chimice toxice).

Examinarea fizică – Examenul fizic include, de obicei, măsurarea înălțimii și greutății, evaluarea distribuției grăsimilor și a mușchilor, inspecția pielii, pattern-ul de creștere a părului și examinarea vizuală a organelor genitale și a sânilor. O atenție deosebită este acordată semnelor de deficit de testosteron, care pot include pierderea părului de pe față și corp și micșorarea în dimensiuni a testiculelor.

Analize de sânge – Analizele de sânge oferă informații despre hormonii care joacă rol în fertilitatea masculină. În cazul în care concentrația spermatozoizilor este scăzută sau dacă se suspectează o problemă hormonală, endocrinologul poate efectua analize de sânge pentru a măsura testosteronul, hormonul luteinizant (LH), hormonul foliculostimulant (FSH) și prolactina (hormon hipofizar).

Teste genetice – Dacă sunt suspectate anomalii genetice sau cromozomiale, pot fi necesare analize de sânge pentru a verifica numărul și structura cromozomilor, precum și regiunile absente sau anormale ale cromozomilor masculini (cromozomul Y).

Evaluarea infertilității la femei

Cu toate că există o varietate de teste disponibile pentru evaluarea infertilității feminine, este posibil să nu fie necesară efectuarea tuturor acestor teste. Medicul începe de obicei cu un istoric medical, o examinare fizică aprofundată și câteva analize preliminare.

Istoricul medical – Sănătatea anterioară a unei femei și istoricul medical pot oferi unele indicii despre cauza infertilității. Endocrinologul va întreba despre dezvoltarea în copilărie; dezvoltarea sexuală în timpul pubertății; viața sexuală; boli și infecții; intervenții chirurgicale; medicamente utilizate; expunerea la anumiți agenți de mediu (alcool, radiații, steroizi, chimioterapie și substanțe chimice toxice).

Istoricul menstrual – Amenoreea (lipsa ciclului menstrual) semnalează de obicei absența ovulației, care poate cauza infertilitate. Oligomenoreea (ciclu menstrual neregulat) poate fi un semn al ovulației neregulate sau absente; deși oligomenoreea nu face imposibilă sarcina, poate interfera cu capacitatea de a rămâne gravidă.

Examinarea fizică – Examenul fizic efectuat de medicul endocrinolog include, de obicei, o examinare generală, acordând o atenție deosebită oricăror semne de deficiență sau exces de hormoni (cum ar fi părul facial) sau semne de alte afecțiuni care pot afecta fertilitatea.

Analize de sânge – Analizele de sânge pot furniza informații despre nivelul unor hormoni care joacă rol în fertilitatea feminină; la femei, acești hormoni sunt produși de hipotalamus, hipofiză și ovare. Hormonul foliculostimulant (FSH), estradiolul și hormonul antimülerian (AMH) evaluează cât de bine funcționează ovarele, TSH testează funcția tiroidiană și prolactina estimează prezența unei tumori benigne de hipofiză.

Nivelul de hormon luteinizant (LH) crește brusc începând cu aproximativ 38 de ore înainte de ovulație. Prin urmare, endocrinologul poate recomanda un test de sânge pentru confirmarea ovulației. Ovulația este perioada din ciclul menstrual lunar al femeii când ovarul eliberează un ovocit în trompa uterină. Hormonii controlează ovulația. Sarcina poate apărea dacă lichidul seminal fertilizează ovocitul în timp ce se deplasează spre uter după ovulație.

Nivelul sanguin al hormonului progesteron este un indicator mai exact al ovulației. În mod normal, nivelurile de progesteron cresc aproximativ o săptămână după ovulație. Un test pentru măsurarea nivelului de progesteron se efectuează, de obicei, de la 20 până la 24 de zile după prima zi a ciclului menstrual, dacă pacienta are cicluri regulate.

Ecografia pelvină – În timpul unei ecografii transvaginale, o mică sondă cu ultrasunete este introdusă în vagin; aceasta oferă o imagine mai clară a uterului și a ovarelor decât o ultrasonografie care se realizează prin abdomen. Nu este nevoie ca pacienta să fie sedată sau anesteziată și are puține riscuri. Este utilizată pentru a măsura dimensiunea și forma uterului și a ovarelor și pentru a determina dacă există anomalii structurale cum ar fi fibroame sau chisturi ovariene. Dacă se observă anomalii, pot fi necesare teste suplimentare.

Teste genetice – Testarea genetică poate fi recomandată dacă există suspiciuni că anomalii genetice sau cromozomiale contribuie la infertilitate. Aceste teste necesită de obicei o probă mică de sânge, care este trimisă la un laborator pentru evaluare.

Rezultatele analizelor ar putea arăta că unul sau ambii parteneri au o problemă care poate fi tratată. În acest caz, tratamentul va avea drept scop corectarea acestei probleme. Uneori analizele ar putea să nu arate care este cauza infertilității sau aceasta nu se supune tratamentului.

În aceste situații, există diferite opțiuni de tratament pe care medicii le pot face pentru a ajuta cuplurile să conceapă.

Autor: Dr. Vudu Stela, Centrul medical MediPartner