Ce trebuie să știi despre cancerul mamar și cum îl poți preveni

Vizualizari: 2004

Dacă ai întreba astăzi o femeie ce a suferit de cancer mamar sau suportă chimioterapie chiar în această clipă:
– „Ți-ai fi dorit să știi din timp că ai putea dezvolta boala?”
Sau
– „Dacă ar fi existat un test medical care ți-ar fi spus că ai putea avea cancer mamar, ai fi apelat la el?”

Vă dați seama ce răspuns ați primi… Evident că „DA”.

Ludmila Chistruga, Medic mamolog-oncolog, categoria superioară

Dragi femei,
Trăim în era în care medicina evoluează continuu și ne pune la dispoziție soluții. Ne rămâne doar să le utilizăm în beneficiul nostru. Și vă dăm un simplu exemplu.
Cancerul este maladia secolului nostru. La femei, cancerul mamar face ravagii și lasă copii fără mamă, nepoți fără bunică, membrii familiei fără oamenii lor dragi.
Și e mare păcat, mai ales acolo unde putem preveni.

Da, cu adevărat nu există o „rețetă clară” de prevenție a unui eventual cancer de sân, dar deciziile noastre legate de stilul de viață pot reduce semnificativ riscul de îmbolnăvire. La fel, efectuarea unor analize genetice specifice vă poate salva viața!

Vă aduceți aminte cazul actriței americane Angelina Jolie?

Mama, bunica de pe linia mamei, dar și mătușa actriței și-au pierdut viața prea devreme din cauza cancerului mamar. Ani la rând au luptat pentru o clipă de viață în plus. Nu au reușit să învingă boala.

Atunci, Angelina Jolie s-a testat genetic și a depistat că este purtătoare a unor gene „defectuoase” care îi cresc riscul de cancer mamar și ovarian. Acum câțiva ani, prezenta un risc de 87% că va dezvolta cancer la sân şi un risc de 50% pentru cancer ovarian, și asta din cauza unei mutații la nivelul genei BRCA1.

Aceste informații i-au salvat viața. Și-a efectuat o dublă mastectomie (îndepăstarea țesutului glandelor mamare) și și-a îndepărtat ovarele pentru a rămâne în viață și a-și putea crește copiii. Știindu-și bagajul genetic transmis din familie, a putut să evite tragedii.

Astăzi, Angelina Jolie are doar un risc de 5% de a dezvolta cancer mamar. Atât de puțin și nesemnificativ. Își urmează cursul firesc al vieții și avem de învățat din experiența ei.
În Republica Moldova, testarea genetică pentru genele BRCA1 și BRCA2 este posibilă la INVITRO DIAGNOSTICS. Fiecare dintre voi poate să-și verifice bagajul genetic așa cum a făcut-o Angelina Jolie. Sunt teste accesibile și ușor de efectuat, doar să aveți inițiativă și dorință.

Totodată, suplimentar la aceste 2 gene, la INVITRO DIAGNOSTICS puteți efectua teste și pentru gena CHEK 2 (Checkpoint kinase 2) – mutațiile căreia sunt direct legate de apariția mai multor tipuri de cancer.

Țineți minte!

  • O femeie cu mutaţia dăunătoare a genelor BRCA1 sau BRCA2 are un risc de 5 ori mai mare de a suferi de cancer mamar;
  • Potrivit statisticilor, 14 femei din 1.000 vor fi diagnosticate de-a lungul vieţii cu cancer ovarian. În schimb, 15-40%, adică până la 400 de femei din 1000 vor primi acest diagnostic dacă au o mutaţie dăunătoare BRCA1 sau BRCA2;
  • Mai mult de jumătate dintre femeile ce prezintă mutații ale genelor BRCA1 și BRCA2 dezvoltă cancer de sân până la 50 de ani, comparativ cu 2% din cele fără această mutație;
  • La fel, femeile cu cancer de sân deja diagnosticat și cu asociere de mutație a genelor BRCA au risc de 10 ori mai mare de apariție a unui cancer de ovare secundar la cel mamar.

Sunt informații de luat în calcul. Sunt date științifice care vin să arate importanța depistării precoce a mutațiilor la nivel de gene BRCA1 și BRCA2.

Neapărat efectuați acest test medical dacă aveți:

  • Antecedente de cancer mamar și ovarian în familie;
  • Rude apropiate din familia extinsă care prezintă o mutație BRCA1 sau BRCA2 deja depistată;
  • Rude apropiate cu un bărbat ce a suferit cancer de glande mamare;
  • Ați suferit în trecut sau ați depistat recent o tumoare malignă.

Ce sunt genele BRCA?

BRCA1 şi BRCA2 sunt gene așa-numite „supresoare de tumori”. Mutațiile de la nivelul lor duc la dezvoltarea anormală a celulelor, deoarece gena nu mai reușește să “regleze” procese firești la nivel de celulă (diviziunea celulară) . Aceste schimbări sunt associate cu risc ereditar de cancer mamar şi cancer ovarian atât pentru tine, cât și pentru copiii tăi.

O fetiță moștenește această mutație de genă de la mamă sau de la tată și atunci când devine femeie, aceste mutații dezvoltă problem și favorizează apariția cancerului mamar și cel ovarian.

Mai multe detalii despre cancerul mamar şi cum îl poți preveni, urmăriţi în reportajul de mai jos realizat de emisiunea Doctorii împreună cu dna medic oncolog-mamolog Ludmila Chistruga.

Programări și informații: 022 903 999