Cezara Dilevschi: Cum putem trata o depresie și cât timp poate dura tratamentul?

novamed cezara dilevschi

Întrucât depresia are multe forme de manifestare şi diferă de la persoană la persoană, nu există un tratament unic pentru toți.

Tratamentul trebuie personalizat, deoarece ceea ce are rezultate pentru o persoană ar putea să nu aibă rezultate pentru altă persoană. Medicul generalist sau un specialist în sănătate mintală vă vor putea ajuta în acest scop.

Чезара Дилевски
Cezara Dilevschi
psiholog-psihoterapeut

Cel mai important factor determinant al tratamentului este cauza depresiei dumneavoastră. Depresia nu este întotdeauna pur şi simplu vindecată de medicație.

De exemplu, dacă vă simţiţi deprimat(ă) pentru că nu sunteţi fericit(ă) la locul de muncă, schimbarea acestuia poate fi soluţia. La fel, dacă vă simţiți deprimat(ă) pentru că sunteţi singur(ă), cel mai bun mod de a vă face să vă simţiţi mai bine ar putea fi să încercaţi să vă faceţi prieteni noi, înscriindu-vă într-un cerc tematic (muzică, teatru, voluntariat, etc.) Sau începând să practicaţi un nou hobby.

Alături de cauza depresiei, gravitatea şi durata simptomelor dumneavoastră determină cel mai adecvat tratament. Cel mai bine este să începeţi cu cel mai puţin drastic tratament şi să îl folosiţi ca punct de plecare. În special, în cazul unei depresii ușoare şi moderate, schimbările modului de viaţă şi auto-ajutorul trebuie considerate ca fiind primele opţiuni. Deşi cazurile severe ar putea să necesite un tratament mai intens la început, schimbările stilului de viaţă şi strategiile de auto-ajutor trebuie să facă parte din tratament, indiferent de gravitatea depresiei.

Principalele strategii de tratament

Există diverse strategii de tratament, în funcţie de tipul şi gravitatea depresiei şi de măsura în care vă simţiţi în largul dumneavoastră cu aceasta.

Depresie ușoară: Schimbarea stilului de viaţă şi strategiile de auto-ajutor, dar şi psihoterapia sunt opţiunile de tratament de primă măsură, deoarece eficacitatea medicației este nesigură.

Depresie moderată: Pacienţii pot fi trataţi cu psihoterapie, medicaţie, de obicei SSRI sau ambele. Acest tratament trebuie, de asemenea combinat cu schimbările stilului de viaţă.

Depresie severă: Depresia severă este întotdeauna tratată cu medicaţie. Aceasta poate fi combinată cu psihoterapie. Schimbările modului de viaţă joacă de asemenea un rol în procesul de recuperare. Majoritatea persoanelor grav deprimate şi care ameninţă cu sinuciderea sau au simptome psihotice sunt admise la îngrijire psihiatrică.

Cel mai bine este să discutaţi simptomele cu medicul generalist sau cu un specialist de sănătate mintală. Acesta vă va putea consilia asupra opţiunilor adecvate de tratament şi împreună puteţi ajunge la cel mai bun plan de tratament.

Recuperarea din depresie este un aspect care durează şi este foarte probabil să vă confruntaţi cu perioade de urcușuri şi coborâșuri pe parcurs, dar nu fiţi descurajat(ă), în cele din urmă vă veţi simţi mai bine.