Consecințele pneumoniei pentru inima copilului! Și alte cauze care pot duce la patologii ale sistemului cardiovascular!

Vizualizari: 1262

Foarte des auzim fraza: ”Era un copil absolut sănătos și brusc am aflat că are probleme cu inima”.

Nu este nimic ieșit din comun, spun specialiștii. De ce se întâmplă această situație, ne-a explicat Natalia Gavriliuc, cardiologul-pediatru la Clinica Sante.

Unii copii care sunt sănătoși, din păcate, pot dezvolta boli cardiovasculare. Asta se întâmplă din cauza mediului în care trăim și modului de viață pe care îl ducem. “De obicei, atunci când copiii se nasc cu malformații cardiace, asta se depistează foarte curând.

Natalia Gavriliuc, cardiologul-pediatru

Sunt cazuri însă, când anumite patologii sunt dobândite pe parcurs, din cauza anumitor factori: aritmiile cardiace, care apar, deseori, în urma unei complicații ale bolilor, diferite infecții. Această aritmie poate duce la o decompensare a mușchiului cardiac. Sau miocarditele care, la fel, sunt niște boli inflamatorii ale mușchiului cardiac. Chiar dacă copilul era sănătos de la naștere, după o pneumonie, apare miocardita”, spune medicul cardiolog-pediatru.

Doctorul Gavriliuc ne-a explicat că supuși riscului de a dobândi o patologie cardiacă o au copii cu supraponderabilitate: ”Hipertensiunea arterială se întâlnește tot mai des la copii, mai ales la copii cu sindrom metabolic, cu supraponderabilitate și obezitate. Respectiv, la vârsta de 14-15 ani deja includ cifre foarte înalte ale tensiunii arteriale, ulterior cu schimbări cardiovasculare foarte importante”.

Pentru a ne asigura că inima copilului este sănătoasă, nu este nevoie, neapărat, să-l ducem la ecocardiografie. Cel mai indicat ar fi, să începem cu o vizită la medicul cardiolog.

„Ceea ce indic primar, este „urechea” unui cardiolog-pediatru. Atunci când asculți copilul îți dai seama dacă este nevoie să-l supui anumitor examinări. Nu aș recomanda ca metodă de screening ecocardiograma, dar vizita la un specialist cardiolog, aș recomanda pentru fiecare copilaș”, a explicat specialistul.

Totodată, ar fi bine să fie consultați bebelușii care sunt în grupul de risc. ”Dacă avem un copil care știm că mama, în primele două săptămâni de sarcină, a avut o viroză, a avut o problemă infecțioasă, există un risc că ar putea copilul să dobândească o anomalie etc. sunt indicate mai multe investigații”, a punctat medicul cardiolog-pediatru, Natalia Gavriliuc.

„Inima copilului la control” este campania de informare organizată de Clinica Sante.

Astfel, în fiecare zi de joi, pe portalul sanatate.md vor fi publicate recomandările medicului cardiolog-pediatru Clinica Sante, Natalia Gavriliuc.

Citiți în următorul articol recomandările medicului cardiolog-pediatru despre Stilul de viață al unui copil care suferă de o boală cardiacă.

Natalia Gavriliuc, medic cardiolog-pediatru la Centrul Medical Clinica Sante din Chișinău, str. Izmail 84.

Programare: 078 11 99 55
www.sante.md