Copilașul meu are chist la creier?

Novamed examenul ecograficRăspunsuri la întrebările pacientelor puse în timpul examenului ecografic: „Copilașul meu are chist la creier?”

Iată ce ne spune Dr. Liliana Fuior, medic imagist-ecografist Novamed:

Probabil nu este cea mai reușită denumire pentru publicație, dar, cel mai frecvent, anume așa se exprimă viitoarele mămici atunci când, la examenul ecografic în sarcină, s-au depistat chisturi în creierul copilului. Sună alarmant.

Лилиана Фуйор
Liliana Fuior
medic imagist-ecografist

Începe pelerinajul viitorilor părinți pe la diferiți specialiști în ecografie, consultații pe forumuri și google, ca, în final, în 90% cazuri, la unul din examenele ecografice, chisturile să dispară. Ce-a fost asta? Miracol Dumnezeesc? Efectul medicamentelor?

Nu exclud nicio variantă. Însă aș vrea să punctez anumite momente ce țin de caracterul chisturilor din creierul fătului.

Cel mai frecvent ne întâlnim cu noțiunea de „chisturi în plexul coroid”. Plexul coroid reprezintă o structură de la nivelul ventriculilor creierului unde este produs lichidul cefalorahidian, având forma unui ghem de pânză de păianjen.

La începutul trimestrului II de sarcină, ceea ce înseamnă 15-21 săptămâni de gestație, căile de drenaj din plexul coroid nu sunt încă bine definite și astfel lichidul cefalorahidian se reține printre vilozitățile acelui „ghem” de pânză de păianjen, iar, la examenul ecografic, aceste acumulări de lichid sunt interpretate ca fiind chisturi. În momentul în care căile de drenaj încep să funcționeze normal, lichidul cefalorahidian se scurge din acele acumulări și chisturile dispar și ecografic plexul coroid devine omogen. Aceste modificări se produc de obicei până la 24 săptămâni de gestație. Deci, aceste chisturi sunt fiziologice și nu necesită tratament medicamentos.

După cum am văzut mai sus, majoritatea chisturilor din plexul coroid sunt fiziologice, dar în anumite cazuri pot fi întâlnite și cele de caracter patologic, cauzate de prezența infecției intrauterine sau a aberațiilor cromozomiale.

Totodată, în cadrul examenului ecografic fetal, pot fi depistate chisturi și în alte structuri ale creierului fetal, care la fel pot fi atât fiziologice, care se vor resorbi în timp sau vor persista pe parcursul întregii vieți, fără a influența negativ calitatea vieții copilului și ulterior al adultului, cât și de caracter agresiv, care, la rândul lor, vor conduce la invalidizarea copilului sau chiar la decesul lui. De obicei, ele sunt de caracter infecțios sau reprezintă anomalie de dezvoltare a sistemului nervos central.

De multe ori, este foarte greu de făcut o diferență între chistul fiziologic și patologic, de aceea, în cazul când s-a diagnosticat prezența anumitor modificări chistice la nivelul creierului fetal, este necesar un examen complex, detaliat, al tuturor componentelor sarcinii, iar investigația trebuie să fie efectuată de către ecografiști cu competență în examinarea sarcinii.

În poza simbol este reprezentată imaginea ecografică a unui chist în plexul coroid pe dreapta, pe când plexul din stânga este omogen.

Vă doresc să fiți sănătoși!