Copilul meu suferă de inimă? Cum îmi dau seama că are o problemă cardiacă?

1520

Cum un părinte ar putea să își dea seama că micuțul lui suferă de vreo afecțiune cardiaca, în special în cazul bebelușilor care nu știu cum să spună că îi doare?

Este o întrebare care macină mulți părinți și răspunsul la care ni-l oferă Natalia Gavriliuc, medicul cardiolog-pediatru de la Clinica Sante.

„Foarte multe patologii pediatrice sunt camuflate, adică micuțul ar putea să aibă vreo boală însă nu prezintă nici un simptom. De multe ori, și unui specialist îi este foarte greu să apreciez dacă un copil are o patologie cardiacă. Chiar și în cazul când copilul se naște cu o gaură la inimă, dar din primele luni de viață nu a fost ascultat de un pediatru/cardiolog, nici nu avem cum să știm că are o patologie cardiacă”, a menționat medicul cardiolog pentru copii Natalia Gavriliuc.

Mai mult, recent doctorul Gavriliuc a consultat un copil care până la 15 ani a făcut fotbal profesional și la un control de rutină a descoperit că are o patologie la inimă absolut incompatibilă cu acest fel de sport „Băiatul a făcut o electrocardiogramă. Medicul din echipa sportivă l-a direcționat la un cardiolog și băiatul a fost diagnosticat cu defect septal atrial – ceea ce înseamnă că avea o gaură foarte mare la inimă. În astfel de condiții el nu are voie să facă nici un fel de sport, nu mai vorbim de fotbal. Asta se întâmplă, patologiile cardiovasculare, deseori, sunt ascunse după un tablou asimptomatic total”, a subliniat Gavriliuc.

Medicul cardiolog pediatru vine cu un mesaj de atenționare către toți părinții. Dacă planificați să vă dați copilul să practice sportul sau dansul, oricare ar fi acesta, neapărat să îi faceți un control medical în cadrul căruia să verificați și sănătatea inimii.

Totuși sunt anumite simptome pe care le poate prezenta un copil care suferă de inimă: „Culoarea tegumentelor, și aici vorbim de o cianoză nazolabială, adică triunghiul dintre nas și gură să nu fie vinețiu la culoare. Totodată, stagnarea ponderală, când copilul nu adaugă kilograme în primul an de viață așa cum ar trebui. Al treilea punct ar fi să observe respirația. Este foarte important, când apare tahipneea sau dispneea, deoarece insuficiența respiratorie deseori este legată cu problema cardiacă. Alt criteriu ar fi suportarea infecțiilor respiratorii foarte frecvent și complicate cu pneumonii. Deci, atunci când copilul face pneumonii din senin, când nu prea are o cauză evidentă, ar trebui să verificăm și inimioara, pentru că aceasta ar putea fi o cauză de la care pornește acest proces”, a explicat Natalia Gavriliuc, medic cardiolog pediatru din cadrul Clinica Sante.

„Inima copilului la control” este campania de informare organizată de Clinica Sante.

Astfel, în fiecare zi de joi, pe portalul sanatate.md vor fi publicate recomandările medicului cardiolog-pediatru Clinica Sante, Natalia Gavriliuc.

Citiți în următorul articol recomandările medicului cardiolog pediatru Natalia Gavriliuc: care medicamente administrate exces a pot duce la complicații cardiace la copii?

Natalia Gavriliuc, medic cardiolog-pediatru la Centrul Medical Clinica Sante din Chișinău, str. Izmail 84.

Programare: 078 11 99 55
www.sante.md
Facebook: Clinica Sante Moldova