Scripnic Elena, medic pediatru: „Cum îți ajuți copilul când are nasul înfundat?”

Scripnic Elena
Scripnic Elena
Medic pediatru

Năsucul înfundat la bebeluși sau copii reprezintă un simptom de infecție virală, bacteriană sau primele simptome ale alergiei.

Congestia nazală împiedică copilul să respire liber determinându-l să respire pe guriță și provocându-i uscarea gurii, dureri la deglutiție, dar mai ales imposibilitatea de a se odihni pe timpul nopții și a se alimenta suficient.

Nou-născuții și bebelușii cu vârste mai mici de 3 luni pot avea nasul înfundat mai tot timpul. Din această cauză, foarte mulți părinți, mai ales din rândul celor aflați la primul copil, trăiesc cu impresia că bebelușii lor sunt tot timpul răciți.

Deși asocierea cu răceală este mai comună în cazurile în care mucozitățile sunt abundente și apoase, apare febra, tusea sau alte simptome.

Răcelile nu sunt, așadar, singura posibilă cauză a congestiei nazale, mai ales ca în cazul acestor simptome precum nasul înfundat apar în cea de-a doua parte a zilei. Adevărul este că poate fi vorba despre o problemă medicală manifestată prin îngustarea căilor respiratorii (unde medicul specialist în timpul examenelor profilactice efectuate regulat vă poate confirma sau infirma dacă este aceasta o cauză) sau prezența de alte cauze.

Cât timp va dura acest fenomen?

Depinde de dezvoltarea bebelușului, în general cam trei luni. Este un proces fiziologic, nu patologic, însă și în acest caz trebuie să-i desfundăm nasul bebelușului pentru a-l ajuta să respire, să se alimenteze și să doarmă.

Cum corect curățim nasul la bebeluși sau copii mai mici?

Acest ghid este valabil pentru toți copiii care nu știu să-și sufle singuri nasul, de la nou-născuți și până la cei mai măricei.

  • Se înmoaie secrețiile cu ser fiziologic sau spray cu soluție salină;
  • Se aspiră secrețiile (cu aspiratorul nazal pentru copii);
  • Dacă nu au fost eliminate, secrețiile pot fi înghițite – nu vă speriați, este normal;
  • Se menține nasul desfundat cu ajutorul picăturilor (doar pentru bebelușii mai mari de 7 luni) și doar după indicațiile medicului specialist;
  • Soluții utile pentru nas înfundat: aerosoli și inhalații.

Este bine ca mămicile să aibă în trusa bebelușului ser fiziologic care poate fi instilat (se pun picături) în cantitate necesară, ori de câte ori este nevoie, întrucât nu avem contraindicații la administrarea serului fiziologic. El face ca aceste secreții să se fluidifice și bebelușul le va elimina pe năsuc sau le va înghiți, ceea ce iarăși nu e o problemă pentru că sunt secreții fără conținut microbian. Se pun picături cu pipeta sau cu o seringă.

Să nu uităm că un nas înfundat poate duce la complicații infecțioase, întrucât flora din nas se dezvoltă și devine patogenă, apar rinite, adenoidită (inflamarea polipilor), otită. Secrețiile se duc foarte ușor în ureche. Sugarul face ușor otită pentru că are canal de comunicare mai scurt, mai larg și mai drept.

De reținut! Otita nu trece atâta timp cât nasul este în continuare înfundat.

Alte complicații sunt faringo-amigdalite (roșu în gât), laringite (răgușeli), bronșite, pneumonii.

Mămicile nu trebuie să se sperie de un nas înfundat, ci să ceară ajutorul specialistului atunci când situația durează prea mult timp sau pare că nu are o rezolvare eficientă.

SĂ RESPIRĂM UȘOR!!!