Dan Lîsîi, medic neurochirurg: Despre neuralgia de trigemen și tratamentul acesteia la Novamed

Novamed neuralgia

Neuralgia de trigemen este o boală caracterizată prin dureri violente în regiunea feței.

Este una din cele mai violente dureri, pe care o poate prezenta omul. În crizele cele mai mari, pacinetul este practic imobilizat de durere, care îl împiedică să se alimenteze, să facă chiar cel mai mic efort.

Aceste crize sunt declanșate în mod diferit și vizează fiecare pacient în mod particular, o mică atingere a feței, o tentativă de alimentare, de spălare pe față; chiar și simpla adiere a vântului poate trezi o durere violentă.

Дан Лысый, нейрохирург NovaMed
Dan Lîsîi
medic neurochirurg

Neuralgia trigeminală este descrisă de pacient drept o durere scurtă foarte violentă, grupată în salve, care durează în mod clasic câteva minute. Apoi ea poate reveni, devenind din ce în ce mai activă și rezistentă.

Singurul remediu medicamentos este Carbamazepina, care poate calma crizele. Acest fapt este chiar menținut în criteriile de diagnostic al neuralgiei de trigemen, astfel o pastilă de Carbamazepina administrată cu efect certifică maladia trigeminală esențială.

De menționat este faptul, că nici un alt simptom nu se asociază la această boală, deci practic durerea este singurul motiv și simptom prezent.

Este, bineînțeles, de datoria medicului să se asigure, că nu există și alte semne neurologice, și să prescrie o Rezonanță Magnetică, care ar exclude eventual și o altă cauză a neuralgiei, un chist, o tumoare, o maladie degenerativă.

Tratamentul de bază este deci Carbamazepina, și doar în cazuri, când acest preparat nu mai este eficace, deci se dezvoltă o deprindere, aici intervine neurochirurgia.

În mod clasic, neurlagia trigeminală se tratează chirurgical prin două metode, una minim invazivă și alta, în mod deschis.
Microcompresia cu balonet sau gangliotomia cu radiofrecvență sunt metodele minim invazive. Pacientul se internează în spital pentru 24-48 de ore.

În timpul somnului anestetic de scurtă durată, 5-10 minute, se introduce acul cu mandren în regiunea ganglionului Gasser trigeminal, de unde se desprind ramurile nervului și se aplică o compresie sau leziune termică pentru 1-2 minute. Această intervenție se face sub control radioscopic.

În dependență de nivelul și durată a maladiei, efectul acestei intervenții este apreciat ca dispariția durerilor complet în 80-90% de cazuri, cu o revenire a simptomelor peste 5-7 ani. Însă, această intervenție poate fi realizată și în mod repetat, pentru a accentua efectul sau a acoperi o arie mai mare a durerilor.

În Republica Moldova, aceste intervenții se realizează în Spitalul Polivalent Novamed. Ele sunt propuse, în special, pacienților în vârstă, cu risc înalt de maladii concomitente.