De ce sîngele se recolteaza din degetul inelar?

Vizualizari: 3913

Fiecare dintre noi a dat sânge măcar o dată în viață.

invitroDe regulă, se recoltează sânge din deget în timpul unui examen medical și din venă în timpul unor analize programate.

Experții susțin că a doua metodă este mult mai populară, iar specialiștilor din laborator le este mult mai comod să lucreze cu sângele din venă.

Nu contează, însă, cum ți s-a recoltat sânge – din venă sau din deget – cert e că acesta se potrivește pentru majoritatea analizelor.

Se întâmplă uneori că e foarte greu sau imposibil de a lua sânge din venă. Spre exemplu, e foarte dificil să detectezi vena la sugari, ba mai mult, le poți leza brațul în timpul colectării sângelui. De asemenea, pot apărea probleme dacă pacientul are arsuri corporale sau e supraponderal.

În plus, unii pacienți sunt obligați să dea sânge regulat, iar acest lucru constant poate duce la complicații, inclusiv flebită, cicatrizare și așa mai departe. În astfel de cazuri, se folosește sângele capilar, adică cel din deget.

Însă de ce se ia sânge anume din inelar?

Acest lucru se datorează anatomiei structurii încheieturii brațului. ”În interiorul degetului mare și a celui mic sunt locuri speciale care sunt legate cu toate suprafețele încheieturii. În cazul unor răni, infecția se poate răspândi în tot brațul. Arătătorul și degetul mijlociu sunt cel mai des utilizate în lucru, de aceea pielea este mai groasă, iar pe inelar pielea e mai fină și mai subțire, iar rana se vindecă mai repede”.

Printre altele, recoltarea sângelui din deget are și dezavantaje. Indiferent de modul în care se face procedura, nu există nicio garanție că sângele va ajunge în cantitatea necesară, iar laboratorul poate respinge probele în acest caz. Eșecul multor analize sunt anume din cauza sângelui capilar (adică cel recoltat din deget), deoarece cantitatea uneori nu e suficientă sau sângele are cheaguri și acest lucru nu permite efectuarea unor analize corecte.

Remarcăm faptul că sângele capilar nu întotdeauna se recoltă din deget. De exemplu, la bebeluși se ia din călcâi sau din degetul mare al piciorușului. La copii mai mari, sângele poate fi luat chiar din lobul urechii, însă, potrivit experților, acest lucru se întâmplă foarte rar.