Cezara Dilevschi: Depresia este boala care te condamnă să suferi în tăcere

novamed депрессия

Ținând cont de faptul că depresia este boala care te condamnă să suferi în tăcere, cum ar putea familia sau prietenii să ajute o persoană depresivă?

Când o persoană dragă suferă cu adevărat de depresie, există câteva lucruri pe care le puteţi face pentru a veni în ajutor:

Чезара Дилевски
Cezara Dilevschi
psiholog-psihoterapeut

1. Informându-vă despre depresie, veţi avea o mai bună înţelegere a bolii cu care se confruntă prietenul sau ruda şi a stărilor prin care trece.
2. Discuţiile cu persoana deprimată sunt de asemenea importante, deoarece astfel puteţi afla cum se simte şi cum puteţi fi de ajutor.
3. Unul dintre cele mai importante lucruri pe care îl puteţi face este să vă asiguraţi că persoana dragă este diagnosticată şi tratată, aceasta înseamnă să îl(o) încurajaţi să ia legătura cu medicul generalist sau cu un specialist în sănătate mintală.
4. Deoarece depresia îi face pe oameni să se izoleze, puteţi juca un rol important în implicarea persoanei dragi în activităţi sociale şi distractive.
5. De asemenea, depresia poate face ca cele mai simple sarcini să fie imposibil de realizat, vă puteţi ajuta prietenul sau ruda în probleme practice, cum ar fi la cumpărături. Pe calea către recuperarea persoanei dragi, sprijiniţi-o activ şi motivaţi-o să se însănătoşească şi să îşi păstreze impulsul.

Viața e ca mersul pe bicicletă. Ca să-ți păstrezi echilibrul, trebuie să pedalezi.
Persoana dragă va fi mai puternică dacă o iubiţi şi sprijiniţi. Aşadar, în loc să fiţi spectator, încercaţi să fiţi jucător activ în recuperarea persoanei dragi. Totuşi, este important să reţineţi că nu depinde de dumneavoastră însănătoşirea persoanei dragi, este în cele din urmă responsabilitatea sa, dar puteți reprezenta pentru persoana dragă un stâlp de sprijin constant.

Recuperarea din depresie nu este uşoară şi nu va avea loc peste noapte. Poate fi un proces de durată, cu paşi înainte şi înapoi, așadar este foarte important să aveţi aşteptări realiste şi răbdare!