Olesea Guler, medic pediatru, despre refluxul gastroesofagian la copii

1764

novamed olesea guler

Deseori, în cadrul consultației pediatrice, discut cu pacienții despre această stare sau diagnostic patologic. Aș vrea să specific unele detalii și particularități întâlnite la copiii cu reflux gastroesofagian, ce se deosebesc de cele ale adultului.

Se întâlnesc 2 tipuri de reflux gastroesofagian, și anume:

  1. Refluxul gastroesofagian fiziologic, mă refer la vârsta sugarului până la 1 an, datorită particularităților de dezvoltare a sistemului digestiv în această perioadă.
  2. Refluxul patologic, care decurge cu sau fără afectarea mucoasei esofagului, numindu-se boala de reflux gastroesofagian.
Olesea Guler Novamed
Olesea Guler, medic pediatru

În sine, acesta reprezintă reîntoarcerea conținutului stomacal în esofag, cauzând afectarea mucoasei esofagiene.
Se manifestă printr-o diversitate a simptomelor clinice: vome, regurgitări, eructație, sughiț, tuse, senzație de acru și amar în gură, dureri în piept, dereglări de deglutiție, voce răgușită, miros neplăcut din gură, afectarea smalțului dentar.

Vreau să menționez, că la copii nu întotdeauna sunt prezente toate simptomele enumerate mai sus, un semn specific refluxului la copii este prezența unei pete umede pe pernă, din cauza hipersecreției, în timpul sau după somn. Senzația de acru, amar, eructație, dereglări de deglutiție sunt rar prezente în tabloul clinic. Copiii manifestă frecvent tuse nocturnă, tuse postalimentară, voce ragușită fără vreun motiv clar, disconfort în faringe, miros neplăcut din gură, eroziunea smaltului.

Diagnosticul la copii se bazează pe semnele clinice, fibroesofagogastroscopia (FEGDS) fiind indicată în situații dificile ca diagnostic și tratament.
Refluxul gastroesofagian poate fi și asimptomatic, dar să fie depistat la fibroesofagogastroscopie și invers, cu semne clinice pronunțate,dar cu lipsa modificărilor la FEGDS.
Tratamentul este complex, include dietoterapia, terapia posturală și tratamentul medicamentos. O remarcă importantă e că la sugari abordarea acestei situații este una specifică.

Avem un tratament în trepte:

  • Se începe cu terapia posturală, adică alimentația sub un unghi de 45-60 grade, ce preîntâmpină aerofagia și regurgitarea. Poziția la somn cu capul ridicat mai sus cu 10-15 cm. Alăptarea mai frecventă și în cantități mici.
  • Dacă nu este eficientă metoda indicată mai sus, se asociază un amestec Antireflux, care are menirea de a mări viscozitatea laptelui, și ulterior, de a preîntâmpina refluxul.

Dacă nici aceste recomandări nu sunt eficiente, doar atunci se indică tratament medicamentos. Acesta include preparate antisecretorii, prokinetice, antacide. Este individual în fiecare caz aparte și se stabilește de către medic.