Diabetul de sarcină sau diabetul gestațional

Vizualizari: 1822

Diabetul de sarcină

Diabetul de sarcină sau diabetul gestațional este un tip de diabet care apare numai în timpul sarcinii și se caracterizează prin creșterea nivelului glucozei din sânge.

De obicei, acest diagnostic este pus în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină. Diabetul de sarcină este un diagnostic care există strict pe durata de evoluție a sarcinii. După momentul nașterii diabetul de sarcină dispare ca diagnostic, dar aproximativ jumătate dintre femeile cu antecedente de diabet gestațional continuă să dezvolte diabet zaharat de tip 2 în decurs de cinci până la zece ani de la naștere.

Factori de risc

Cele mai predispuse femei, viitoare mame, de a dezvolta această forma de diabet sunt cele care:

 • au dezvoltat o formă de diabet gestațional la o sarcină anterioară sau a avut prediabet în antecedente;
 • sunt supraponderale;
 • au o vârstă mai mare de 35 de ani;
 • au în familie cazuri de diabet zaharat de tip 2;
 • au născut un copil cu greutate mai mare de 4,5 kg;
 • prezintă sindromul de ovar polichistic;
 • fumează;
 • au hipertensiune arterială;
 • au antecedente de avorturi spontane.

Simptome ale diabetului gestațional

endocrinolog
Eșanu Natalia
Medic endocrinolog

Cele mai frecvente simptome nu se deosebesc cu mult de cele obișnuit întâlnite în sarcină. Dar, se impune un plus de atenție pentru accentuarea stării de oboseală, uscăciunea gurii, senzație de sete permanentă, vedere încețoșată, urinări dese, infecții ale căilor urinare, ale vaginului și a pielii,  senzație crescută de foame. De obicei însă, diabetul de sarcină nu duce la apariția unor semne sau simptome vizibile.

Cauzele diabetului gestațional

În mod normal, organismul sănătos, inclusiv pe perioada sarcinii, reacționează la un nivel crescut al glucozei cu o secreție crescută de insulină, pentru a restabili un nivel normal al glicemiei. Glucoza provine în principal din alimentele bogate în carbohidrați: zaharuri, pâine, paste, cartofi prăjiți etc. Atunci când acest mecanism eșuează, apare hiperglicemia atât la mamă, cât și la făt (glucoza traversează în mod direct placenta). Până la vârsta gestațională de 20 de săptămâni, celulele pancreatice ale fătului nu sunt capabile să secrete insulina proprie, pentru a reuși să reducă nivelul glicemiei.

După 20 de săptămâni, funcția pancreatică fetală își intră în drepturi și reacționează la hiperglicemia maternă prin hiperproducție de insulină proprie, pentru a reduce nivelul glucozei din sângele fetal. Cu cât se menține mai mult timp hiperglicemia fetală, cu atât celulele pancreatice fetale vor fi stimulate pentru a produce din ce în ce mai multă insulină.

Astfel apare hipertrofia pancreasului (creșterea în dimensiuni a zonei din pancreas responsabilă de secreția insulinei) cu consecința directă – hiperinsulinismul (secreție crescută de insulină) care se va menține din nefericire și după naștere, când nu mai există însă aportul suplimentar de glucoză de la mamă și astfel apare hipoglicemia neonatală.

Diabetul zaharat matern își exercită în mod direct efectul asupra creșterii și dezvoltării fătului, fiind vorba fie de un făt macrosom (greutate mare a fătului), fie de un făt mic pentru vârsta de gestație (acolo unde diabetul se complică cu modificări cardiace la mamă). Alte modificări care pot să apară la nou-născut sunt: tulburări ale nivelului de calciu și magneziu, modificări ale echilibrului acido-bazic și electrolitic, modificări ale oxigenării, afectarea pe termen lung a nivelului fierului, bilirubinei și, nu în ultimul rând, întârzierea în maturarea surfactantului alveolar (caz în care avem de a face cu un nou-născut care nu poate respira singur și va necesita manevre sofisticate de terapie intensivă neonatală pentru mai multe zile).

Ce teste se fac pentru diagnosticarea diabetului gestațional?

Pentru diagnosticarea diabetului gestațional este necesar să faci testul de toleranță orală la glucoză, test ce se efectuează în săptămânile 24-28 de sarcină.

Efectuarea testului: O asistentă va recolta o probă de sânge pentru a avea un nivel bazal al glicemiei tale, pe nemâncate. Apoi vei bea în interval de 5 minute 75g glucoză (praf) dizolvată în apă rece (250-300 ml) și după o oră, respectiv două ore, asistenta va recolta din nou sânge, pentru a vedea cum a răspuns organismul la încărcătura cu glucoza.

Astfel, testul de toleranță orală la glucoză cu 75 g glucoză presupune efectuarea a trei glicemii:

 1. Pe nemâncate (normal < 5,1 mmol/l);
 2. La o ora (normal <10 mmol/l);
 3. La două ore după ingestia de 75 g glucoză (normal <8,5 mmol/l).

Se consideră diabet gestațional dacă cel puțin una din cele trei glicemii este mai mare sau egală decât pragul stabilit.

Se stabilește diabet propriu zis dacă:

 1. Glicemia pe nemâncate ≥ 7,0 mmol/l;
 2. Hemoglobina glicată ≥ 6,5%;
 3. Valoarea glicemiei în orice perioadă a zilei ≥ 11,1 mmol/l.

Tratamentul diabetului gestaţional include:

 • Automonitorizarea glicemiilor- Toate femeile diagnosticate cu diabet de sarcină trebuie să-și monitorizeze glicemia pe nemâncate și glicemia la două ore după masă.
 • Dietă (va fi prescrisă de medicul endocrinolog) – Ca principii generale, se reduce din alimentație cantitatea de glucide. De asemenea, se vor exclude produsele care conțin zahăr – produsele de patiserie și prăjiturile, băuturile carbogazoase dulci, bomboanele, mierea, zahărul ca atare. Consumați alimente bogate în fibre și consumați 8 pahare de apă zilnic. Asigurați-vă că aveți un aport optim de vitamine și minerale zilnic.
 • Exercițiile fizice- Sportul practicat cu regularitate îmbunătățește valorile glicemice, crește sensibilitatea la insulină, ajută la prevenirea unor disconforturi datorate sarcinii ca durerile de spate, crampele musculare, constipația, insomniile și, bineînțeles, previne creșterea excesivă în greutate.
 • Tratament medicamentos – Dacă metodele enumerate mai sus nu funcționează, este necesară terapia cu insulină. Gravida trebuie instruită cu privire la modul de administrare a insulinei.

Cum preveniți diabetul gestațional?

Consumați alimente sănătoase, cu conținut scăzut de grăsimi și calorii.

Respectați cele 3 mese principale.

Reduceți dulciurile concentrate, cu index glicemic mare.

Consumați alimente cu conținut de fibre alimentare.

Consumați lichide – minim 8 pahare zilnic.

Reduceți aportul de sare.

Faceți sport cu regularitate.