Dr. Liliana Fuior: Care este termenul optimal pentru examenul ecografic?

novamed examenul ecografic

Una din cele mai fercvente întrebări în sarcină: care este termenul optimal pentru examenul ecografic?

Nu există un număr prestabilit de ecografii pe care o femeie însărcinată trebuie să îl respecte. O ecografie suplimentară est e indicată ori de câte ori se suspectează o anomalie a sarcinii. Această metodă de diagnostic este absolut inofensivă pentru mamă și făt, nu posedă efecte dăunătoare, fapt ce permite efectuarea examinării de câte ori e nevoie, pentru precizarea diagnosticului.

Лилиана Фуйор
Liliana Fuior
medic imagist-ecografist

Primul examen ecografic poate fi efectuat după două săptămâni de reținere a menstruației, având următoarele scopuri primordiale: stabilirea prezenței sarcinii, constatarea dezvoltării sarcinii în uter și excluderea sarcinii oprite în evoluție.

Ecografia efectuată la 4-5 săptămâni amenoree permite constatarea prezenței sarcinii, cât și indicarea exactă a locului implantării acesteia.

Începând cu a 5-a – a 6-a săptămână se constată viabilitatea embrionului, în această perioadă pot fi vizualizate bătăile cordului fetal. Tot în cadrul acestui examen este apreciată forma uterului și prezența tumorilor uterine (miom) și ovariene.

Conform recomandărilor internaționale, ecografia în sarcină se recomandă de a fi efectuată minimum de 3 ori:

11-13+6 săptămâni amenoree (s.a.), având ca scop aprecierea riscului pentru aberații cromozomiale;
20-21 s.a., termen crucial pentru studiul morfologic și depistarea sau excluderea malformațiilor fetale;
30-32 s.a., când se apreciază dezvoltarea fătului și starea lui de bine.