Buletin de sănătate Novamed: Durerile de picior prin compresiile musculare, un alt fel de dureri de tip radicular, de Lîsîi Dan, medic neurochirurg

Vizualizari: 1639

Durerile în picior sunt eronat privite ca fiind dureri doar radiculare ale coloanei vertebrale.

Însă, o bună parte din durerile radiculare rezultă din afectarea rădăcinii nervoase în zona bazinului prin strangulare în masivul muscular, unde rădăcina se prelungește în trunchiul nervos.

Lîsîi Dan
Medic neurochirurg

Durerile radiculare, e bine să știm, sunt durerile care provin din implicarea rădăcinii nervoase și de propaga de-a lungul piciorului, în coapsa, gamba și chiar până la călcâi. E adevărat că durerile radiculare sunt în special cauzate de problemele coloanei, pe primul loc fiind herniile de disc la tineri, iar la cei vârstnici – osteocondroza degenerativă.

Afectarea nervului în rezultatul compresiei musculare sau de tendon este în mod obișnuit denumită ca sindrom de tunel. Cel mai frecvent, obișnuim să găsim la pacienții activi, care frecventează sala de sport sau o activitate fizică intensă, dar care dintr-un motiv sau altul au renunțat brusc sau și-au schimbat modul de activitate.

Mai des întâlnim sindromul de compresiile a mușchiului piriform, cu implicarea sciaticului, și de compresie cu implicarea mușchiului iliopsoas.

În cazul sindromului mușchiului piriform, durerile sunt atât iradiante în spate, cât și pe traiectul rădăcinii nervului sciaticului – pe picior. Este de remarcat faptul că sunt accentuate nu de efort, dar de o poziție îndelungată forțată sau șezândă. Sunt practic permanente, cu exacerbări periodice, și sunt deseori acompaniate de modificări ale profilului psihologic, stări de anxietate și de depresie.

Diagnosticul, în ambele cazuri, este cel de excludere a unei patologii vertebrale, care este mult mai frecventă. Astfel, dacă s-a eliminat probabilitatea unei hernii sau stenoze degenerative, se efectuează investigația imagistică prin rezonanță magnetică a bazinului cu evaluarea stării nervului sciatic, a plexului femural, deseori se descoperă o tumoră sau compresie la nivelul bazinului. Se poate confirma în unele cazuri, prezența unei bursite la nivelul mușchiului iliopsoas, care este evocatoare unui sindrom de compresie a nervului femural la acest nivel.

Un alt examen de valoare este Studiul Conductibilității Nervoase, pentru a confirma sau infirma un sindrom de compresie periferic, și poate sugera o suferință mai veche a nervului.

Tratamentul este de obicei asemănător cu cel al reticulopatiei vertebrale, dar se axează în primul rând pe un set de exerciții, pentru a relaxa mușchiului spasmat. Exercițiile sunt inițiate cu un kinetoterapeut. Diagnosticul este în special confirmat la neurochirurg, neurolog sau reumatolog. Pentru a grăbi vindecarea, pot fi realizate infiltrații sau blocade centrate cu Diprospan, Flosteron, Dexametazon sau chiar PRP (concentrat de trombocite din plasma).

Sănătate să aveți!