Examenul ultrasonografic ginecologic: Când? Cum?

novamed гинекологическое УЗИ

Inevitabil, pe parcursul vieții, orice doamnă se lovește de necesitatea efectuării examenului ultrasonografic ginecologic.

Modalitatea de examinare ecografică este atât pe cale endovaginală, care este optimală în vizualizarea patologiei bazinului mic, cât și transabdominală, care se efectuează la pacientele cărora le este contraindicat examenul endovaginal (fetițe, strictura vaginului, după intervenții chirurgicale complicate).

Лилиана Фуйор
Liliana Fuior
medic imagist-ecografist

Pentru examenul endovaginal este necesar să fie vezica urinară goală, pe când la examenul transabdominal – plină, ceea ce des creează disconfort pentru pacientă.

Examenul ecografic ginecologic poate fi efectuat în orice perioadă a ciclului menstrual (țin să reamintesc că ciclul menstrual este considerat intervalul dintre prima zi a menstruației până în ziua cînd se începe următoarea menstruație), dar pentru anumite patologii există perioade preferențiale, când modificările structural sunt mai vizibile.

Un polip endometrial, polipoza endometrului, hiperplazia endometrului, miom submucos – se depistează mai bine în prima perioadă a ciclului menstrual, la ziua a 8-a – a 11-a din momentul începerii menstruației, un polip cervical se vede cel mai bine la mijlocul ciclului menstrual, ziua a 13-a – a 15-a. Cea mai obiectivă interpretare a caracterului chisturilor ovariene se obține imediat după ce se termină menstruația.

Adenomioza „înflorește” în perioada nemijlocit premenstruală și în timpul menstruației, iar miomul uterin se vizualizează în orice fază a ciclului menstrual.

Vă doresc să fiți sănătoși!