Frumusețea și infecția cu Helicobacter pylori

Citisem undeva un proverb chinezesc, la care mă reîntorc deseori pentru a refecta Adevărul începe acolo, unde lucrurilor li se spun pe nume.

Și iată că întâlnindu-ne noi doctorii cu diferite situații clinice, uneori ne este difcil să recunoaștem că pe undeva nu suntem îndeajuns clari în fața pacientului, nu doar dintro insufciență cunoaștere, ci și de unle incertitudini în medicina actuală, stări care încă nu sunt științifc dovedite pe deplin. Pentru o mare parte dintre medicii specialiști se constată cu o anumită regularitate a diagnosticelor omise, aplicându-se conceptula recunoaștem numai ceea ce știm.

Și ce știm despre infecția cu H. Pylori?

Această bacterie este implicată (fapt constatat) în apariția gastritei acute și cronice, ulcerului stomacal și duodenal, favorizează sângerarea gastrică la persoanle care primesc aspirină și alte preparate antiinfamatoare nesteroidine. Sunt argumente clare care plasează această bacteria printre cauzele pricipale ale MALT-limfomului gastric (condiție precanceroasă) și cancerului gastric.

Dar, țin să atrag atenția că infecția helocobacteriană mai este implicată și în alte boli
extradigestive, fenomen care deseori este umbrit voluntar sau involuntar de specialiști.
Iar cele mai vizibile condiții extradigestive legate de H.pylori sunt desigur legate de
frumusețea exterioară a persoanei. În special, afectarea pielii indusă de infecția H.
Pylori. Acnea vulgaris frecvent a fost descrisă la persoanele pozitive pentru infecția cu
H.pylori.

Mai mult de 80% dintre adolescenți și adulții tineri se adresează la specialiști
cu acnee, circa 2 milioane de vizite la medic și costuri directe estimate la 1 bilion de
dolari au fost raportate în SUA. Unul din mecanismele implicării H.pylori în apariția
acneei este promovarea sintezei metaboliților toxici ai oxigenului, cum ar f citooinele
infamatorii și superoxidul, care la rândul lor pot promova infamația mucoasei gastrice
și modifcările patologice ale pielii caracteristice pentru Acne vulgaris.

O altă justifcare pentru această asociere este emisă pe baza mecanismului seboreic (punct comun pentru ambele entități). Mai este demonostrat și mecanismul de transimilare între
bacterie și antigenele extradigestive, precum și ipoteza „activității lipazei” a H.pylori.

Și nu în ultimul rând, s-a observat că multe antibiotice efciente împotriva Acne vulgaris,
cum ar f metronidazol, tetraciclină etc., sunt, de asemenea, efciente împotriva infecției
H.pylori, iar această similitudine poate indica, de asemenea, un rol posibil al acestei
bacterii în patogeneza Acne vulgaris.

Sunt evidențe clinice și științifce despre asocierea H.pylori și cu alte boli de piele, cum ar fa dermatita atopică, urticaria cronică, rozaceea, psoriazisul, sindromul Sjogren, alopecia areata și altele. Urticarie cronică – H. pylori crește permeabilitatea mucoasei stomacale și astfel crește expunerea la alergeni (substanțe care cauzează o alergie) în tractul gastro-intestinal.

De asemenea, răspunsul imun la H. pylori produce anticorpi care pot încuraja eliberarea histaminei în piele.

Rosacea – H. pylori poate crește nivelurile de oxid de azot în sânge sau țesut care contribuie la erupția și eritemul (roșeața) rozacee. Psoriazis – H. pylori poate f unul dintre organismele capabile să declanșeze răspunsul infamator la psoriazis. Sindromul Sjögren – H. pylori poate induce o reacție autoimună la nivelul pielii și a glandelor, cauzând sindromul Sjögren.

Așa că pielea problematică ar putea f o exteriorizare a infecției H.pylori și referirea acestei persoane către gastroenterolog este recomandabilă. La etapa actuală dispunem de teste, care ne permit cu certitudine să depistăm H.pylori. Doar, că trebuie să aplicăm testarea individualizată și adecvată fecărei persoane în partea cum ar f testul de apreciere a antigenului H.pylori în masele fecale, testul respirator foarte sensibil, testul serologic – adică determinarea nivelului anticorpilor anti-H.pylori IgG în sânge este un test slab sensibil și nu este considerat reper pentru inițierea tratamentului, precum și endoscopia digestivă superioară cu biopsia mucoasei din stomac și ulterior examinarea microscopică H. Pylori metodă care este recomandată doar unor categorii de persoane.

Odată, depistată această infecție se instituie tratamentul obligator antihelicobacterian.

Strategiile terapeutice sunt diferite cu specifcare pentru fecare persoană în parte. Nu mai este aplicabilă terapia standard pentru toți pacienții. Până la inițierea terapiei trebuie să considerăm mai mulți factori, cum ar fa dacă persoana a administrat anterior careva antibiotice, dacă este alergică la careva medicamente, dacă a mai administrat anterior tratament pentru infecția H.pylori, dacă are careva comorbidități și altele.

Tratamentul infecției respective este constituit din 3 sau 4 medicamente (antibiotice, inhibitorii pompei de protoni, preparate de bismut), durata find de 10-14 zile. După fnalizarea tratamentului este obligatorie retestarea H.pylori. Doar că este de menționat că efciența terapeutică se evaluează peste 5-6 săptămâni după fnalizarea terapiei, adică retestarea este corectă a f efectuată după 5 săptămâni de la stop tratament.

Ar f bine de atenționat persoana că această infecție poate f transmisă intracomunitar, iar respectarea regulilor de igienă ar f recomandarea de bază în minimalizarea riscului de infectare. Sigur, că sunt o serie de factori care trebuie de considerat în privința diagnosticului sau tratamentului, de aceea adresarea către specialistul gastroenterolog este binevenită și necesară.

În cele din urmă voi încheia mica incursiune medicală în contextul dezechilibrării frumuseții de către H.pylori cu următoarelea Frumusețea nu se vindecă, doar că sănătatea o statornicește și o înfrumusețează.

Articolul scris de Dr. Adela Turcanu, doctor în medicină, conferențiar universitar, specialist
gastroenterolog/hepatolog, Centrul Medical Medi Partner.