Galina Sorici, medic cardiolog: de ce colesterolul prezintă un factor de risc cardiovascular

Ce este colesterolul?

Colesterolul este o substanță albă, vâscoasă, fiind un alcool ce are la bază sterol și se găsește în membranele celulare. Circa 80 % din colesterol se sintetizează de către organismul uman, altele 20 % — sunt de natură exogenă (pătrund prin alimentație).

El este insolubil în apă, din care motiv circulă prin sânge, legat de proteine, formând niște complexe ce se numesc lipoproteine. Cele mai importate dintre acestea sunt:

  • LDL colesterol – mai e numit și colesterol rău, transportă colesterolul de la ficat către țesuturi. Fiind în exces, el se depune pe pereții vaselor de sânge;
  • HDL colesterol – numit și colesterol bun, duce înapoi către ficat colesterolul în exces, de care celulele nu mai au nevoie.

Colesterolul ajută organismul să funcționeze bine, având o multitudine de funcții: menține integritatea celulară, participă la sinteza bilei, hormonilor steroizi (cortizol, aldosteron, testosteron, progesteron, estrogen), intervine în sistemul imunitar, participă la metabolismul vitaminelor liposolubile, este precursor al vitaminei D.

Cînd și de ce colesterolul devine periculos?

Galina Sorici
medic cardiolog

Un surplus de LDL colesterol sau un deficit de HDL colesterol poate fi la fel de dăunător pentru sănătate. Totul depinde de valorile acestora, precum și de prezența altor factori de risc cardiovasculari.

Acest fenomen se numește dislipidemie (el poate include și alte dereglări ale metabolismului lipidic, inclusiv valori mari de trigliceride). Colesterolul în exces se depune pe pereții vaselor de sânge a diverselor organe (inimă, creier mai frecvent), cauzând îngustarea acestora cu îngreunarea circulației sângelui. Acest proces se numește ateroscleroză.

Placa de grăsimi din interiorul vaselor, acoperită de o membrană fină, se poate rupe (sau pot apare fisuri, eroziuni), formându-se un cheag, care, dacă ocluzează vasul sanguin, produce ischemie acută de organ (deficit de substanțe nutritive și oxigen la celule), cauzând moartea acestora, cum se întâmplă, spre exemplu, în infarctul miocardic acut, accidentul vascular cerebral.

Factorii de risc cardiovascular sporesc pericolul unei persoane de a se îmbolnăvi de boli cardiovasculare si deces. Există factori de risc, care nu pot fi modificați: vârsta înaintată, sexul masculin, predispoziția genetică (dacă în familie sunt rude de gr. I-II cu boli cardiovasculare, probabilitatea de a dezvolta o patologie cardiacă este mai mare). Însă, sunt și o multitudine de factori, care pot fi influențați prin schimbarea stilului de viață, ca: fumatul, hipertensiunea arterială, diabetul zaharat, sedentarismul, obezitatea, stresul psiho-emoțional, consumul excesiv de alcool și, desigur, nivelul înalt de colesterol. Cu cât mai mulți factori de risc sunt prezenți, cu atât e mai mare probabilitatea de a dezvolta bolile cardiovasculare. Cel mai frecvent instrument pentru aprecierea riscului cardiovascular este diagrama SCORE.

Cine trebuie să-și dozeze nivelul de colesterol?

Orice persoană, care a depășit vârsta de 20 de ani. În mod normal nivelul de colesterol se apreciază o data la 5 ani. Însă sunt anumite persoane care necesită dozarea acestuia mult mai frecvent:

Persoanele:

• care știu deja că au nivel de colesterol mare;
• cele supraponderale;
• care nu fac sport;
• care consumă multe grăsimi și puține fructe/legume;
• care au diabet zaharat/ hipertensiune arterială;
• care deja suferă de boli cardiovasculare, boli arteriale periferice;
• care provin din familii cu un risc crescut de boli cardiovasculare sau cu un nivel crescut de lipide (displipidemii familiale).

Pentru a doza corect nivelul de lipide, este necesară o perioadă de foame de 12 ore, în care se va bea doar apă. Valorile normale ale colesterolului depind de vârstă, de factorii de risc asociați, precum și de patologia fiecărui pacient în parte. În general, se consideră că pentru adulți valorile optime pentru lipide sunt:

  • Colesterol total: < 5 mmol;
  • LDL colesterol: < 3 mmol/l;
  • HDL colesterol: > 1,0 mmol/l;
  • Trigliceride: < 4 mmol/l.

Ce trebuie de făcut atunci când colesterolul e mare?

Modificarea stilului de viață este cel mai important pas: evitarea fumatului, alimentația sănătoasă (fără grăsimi trans, mai puține grăsimi de origine animalieră), activitate fizică regulată. În plus, se impune controlarea hipertensiunii arteriale (TAs<140mmHg), controlul diabetului zaharat.

Atunci când modificarea stilului de viață nu este suficientă pentru micșorarea riscului cardiovascular, este necesară instituirea tratamentului medicamentos. Acesta este prescris de către medicul cardiolog, iar tipul medicamentului și doza de menținere fiind selectate individual.