Hepatita cronică sau ciroza hepatică – două fațete ale aceleeași boli de ficat?

Vizualizari: 1796

Synevo hepatita cronica

Hepatita cronică și ciroza hepatică sunt doi poli sau două grade evolutive ale unei boli hepatice, având aceeași etiologie, asemănându-se mult în manifestările clinice și același prognostic defavorabil (îndepărtat pentru hepatită sau apropiat pentru ciroză).

Ciroza hepatică este a doua cauză de deces a populației apte de muncă din țara noastră.

Iar, factorii cauzali sunt multipli: predominând etiologia alcoolică și virală (ca urmare a hepatitei cronice virale B, C, D; precum și unele cauze particulare, cum ar fi:

  • Ciroza hepatica autoimună;
  • Ciroza biliară primitivă;
  • precum și bolile ereditare: Boala Wilson, Hemocromatoza, deficitul de alfa1-antitripsină.

Aspectul bolnavului cirotic devine proeminent cu cât ciroza este mai severă (adică mai decompensată).

D-r Adela Turcanu
Adela Țurcanu
Medic Gastroenterolog

Putem să observăm următoarele caracteristici:

  • fața slăbită de culoare pământie, cu telangiectazii (vase mici proeminente pe față);
  • buze roșii-zmeurii, membrele superioare și inferioare slabe, piele uscată, steluțe vasculare pe corp, în special zona decolteului, abdomenul mărit în volum (aspect de pântece de broască) din cauza acumulării de lichid în abdomen;
  • pe abdomen se observă rețea venoasă care formează așa – numitul caput de meduză; pilozitatea din zona axilară sau pubiană este redusă, edeme ale membrelor inferioare (deobicei, albe și moi).

Diagnosticul este ușor de stabilit în ciroza decompensată, dar deseori este dificil de apreciat (provocând erori la primele faze de diagnostic) în ciroza compensată, mai ales când simptomele sunt scunde, neluate în seamă de către bolnav și nesesizate de medic (uneori din cauza unui examen superficial și incomplet).

Dar, un examen fizic profesional va descoperi un ficat mărit (sau micșorat) în volum, dur la palpare asociat cu o splină mărită și uneori sensibilă. Iar dacă acest examen este completat de un anamnestic de hepatită acută sau cronică sau măcar un icter neclar sau alcoolism cronic, este inadmisibi ca medicul să nu gândească despre o posibilă ciroza hepatică.

Pentru întărirea diagnosticului de ciroză hepatică investigațiile de laborator sunt obligatorii. Sunt recomandate: analiza generală de sânge cu evaluarea trombocitelor; testele biochimice hepatice: albumina, indicele de protrombină, INR, ureea, creatinina, fosfataza alcalină, gGTP, bilirubina totală și fracțiile, ALT, AST, LDH, Natriu, Kaliu și altele.

Uneori, este greu de precizat dacă este vorba de o hepatită cronică sau o ciroză hepatică, limitele dintre ele fiind, de multe ori, greu de stabilit.

În acest caz de mare ajutor este evaluarea gradului de fibroză hepatică, care poate fi estimată prin biopsie hepatică sau Fibroscan/Fibrotest, iar obținerea unei fibroze severe (F4) va confirma ciroza hepatică.

Și într-un final, este absolut necesar nu doar stabilirea cirozei hepatice, ci și determinarea factorului cauzal care a provocat această boală.

Astfel, vom exclude inițial cauzele majore de ciroză:

  • factorii virali: HBsAg, HBeAg, antiHBcor sum, antiHCV, antiHDV;
  • factorii toxici-nutriționali (evidențierea abuzului de alcool, gGTP, IgA, transferina carbohidrat deficientă, lipidograma);
  • cauzele autoimune (fosfataza alcalină, IgM, IgG, autoanticorpii).

Apoi, la excluderea acestor cauze etiologice va urma efectuarea testelor pentru alte boli hepatice, așa ca ceruloplasmina, transferina, feritina, alfa1-antitripsina, cuprul în urină, reticulocite și altele. Este bine de știut, că unii factori ce țin de bolnav și chiar de medic, pot agrava evoluția hepatitei sau cirozei hepatice.

Din partea pacientului factorii agravanți sunt: factorii toxici (alcoolul), factori infecțioși (infecții aparent banale, pulmonare, cutanate, intestinale); eforturi fizice cu sau fără eforturi psihice; greșeli alimentare.

Din partea medicului factorii agravanți ar fi tratamentul insuficient sau hipertratamentul și polipragmazia (prescrierea multor medicamente concomitent), prescrierea medicamentelor cu potențial hepatotoxic, unele intervenții chirurgicale și altele.

La final, menționez ca ciroza hepatică consecință a hepatitei cronice evoluiază progresiv spre stadii terminale, dar viteza progresiei acestei boli poate fi influențată atât de bolnav, cât și de medic.

Autor: Dr. Adela Turcanu

www.medipartner.md
www.synevo.md