Liliana Fuior: Foliculometria – una din cele mai sigure metode de stabilire a ovulației

Novamed: Foliculometria

Nimic nu se poate egala cu pruncul de lângă tine sau cel care crește în burta mamei și o consideră o zeiță.

Însă, uneori cuplurile se lovesc de problema că nu reușesc să obțină această bucurie. Într-un final, tinerii se adresează la medici, unde inițial li se indică un șir de investigații. Una din ele este și foliculometria.

Лилиана Фуйор
Liliana Fuior
medic imagist-ecografist

Foliculometria reprezintă una din cele mai sigure metode de monitorizare a creșterii foliculului și stabilire a ovulației.

Aproape în fiecare ciclu menstual, în unul din ovare, mai rar în ambele, se maturizează câte un folicul dominant (uneori mai mulți), care, la mijlocul ciclului menstrual, în mediu la a 14-a zi, „crapă”, adică se produce ovulația, fapt care, în lipsa unor probleme de sănătate din partea ambilor parteneri, permite să fie conceput un copil. În lipsa ovulației, sarcina nu poate surveni natural.

Foliculometria se efectuează sub ghidaj ecografic, mai frecvent pe cale endovaginală, începând cu ziua a 8-a – a 9-a a ciclului menstrual și se repetă peste o zi, până când se constată producerea ovulației sau lipsa ei. La fiecare examenul ecografic se măsoară dimesiunile foliculului și se stabilește rata lui de creștere. În medie, un folicul pe zi crește 1-2mm.

Un folicul matur, cu potențial de a ovula, este considerat cel ce a ajuns la dimensiunile de 18-23mm. De asemenea, în cadrul procedurii se evaluează și grosimea endometrului, care reprezintă stratul intern al uterului în care urmează să fie implantat oul fetal. Endometrul fertil are dimensiunile de la 7-8 mm în sus.

Vă doresc tuturor să simțiți fericirea de a fi părinți a unor copii sănătoși!