Dr. Liliana Fuior: Este sau nu un semn patologic mărirea în dimensiuni a translucenței nucale?

novamed mărirea în dimensiuni a translucenței nucale

Odată cu publicarea articolului referitor la screeningul ecografic din I trimestru de sarcină au fost plasate multiple comentarii și întrebări, care s-au împărțit în două categorii:

  • pro necesității efectuării examenului ecografic din I trimestru de sarcină;
  • și contra oportunității realizării acestuia.
Лилиана Фуйор
Liliana Fuior
medic imagist-ecografist

În mod cert, o implicare atât de însemnată a doamnelor și domnișoarelor în abordarea subiectului menționat, nu mă poate lăsa impasibilă, ci din contră, mă bucură și mă încrede în responsabilitatea Dumneavoastră față de o evoluție firească a sarcinii și nevătămătoare pentru sănătatea mamei și a fătului.

Urmare a studierii comentariilor recepționate, am constatat că accentul primordial, a fost pus pe următorul fapt: este sau nu un semn patologic mărirea în dimensiuni a translucenței nucale (TN)?

În acest sens, aș dori să clarific, în mod repetat, sensul aprecierii dimensiunilor acestui parametru:

1. Dimensiuni sporite ale TN reprezintă frecvent un marker ecografic pentru:

  • boli genetice;
  • malformații cardiace;
  • un semn că sarcina este compromisă și în timp se va opri în evoluție.

2. TN mărită poate fi prezentă la un făt absolut sănătos și în acest caz fenomenul reprezintă un mecanism de compensare a sistemului limfatic, care dispare în timp, iar sarcina se soldează cu nașterea unui copil sănătos.

3. Valoarea normală a TN nu exclude prezența bolilor genetice, anomaliilor cardiace și a sarcinii oprite în evoluție, doar că riscul lor de apariție va fi mult mai redus decât în cazurile cu TN mărită.

Din păcate, ecografia nu poate să aprecieze categoria în care poate fi plasat un caz sau altul în care s-a depistat o TN patologică.

Examenul ultrasonografic din trimestrul I selectează cazurile cu risc sporit pentru diverse patologii, cu scopul de a fi ulterior investigate mai detaliat prin metode non-invazive (dublu și triplu test, testul prenatal NIFTY, Panorama, Harmony) sau invazive (amniocenteza, biopsia de vilozități coriale) și obligatoriu este examenul morfologic detaliat, cu accent pe ecocardiografie prenatală în trimestrul II de sarcină.

În final, îmi exprim sentimentul de încredere față de responsabilitatea Dumneavoastră, iar în cazul adoptării uneia sau alteia dintre decizii, am certitudinea că va prima discernământul și asumarea.

Vă doresc sănătate și copilași sănătoși!