Litotriția endoscopică – cel mai bun tratament pentru urolitiază

Vizualizari: 1568

Departamentul Urologie chirurgicală și minim invazivă Novamed oferă un nou serviciu performant în tratamentul urolitiazei – litotriția endoscopică a calculilor urinari la nivelul rinichilor, ureterelor și vezicii urinare.

Urolitiaza este o patologie care constă în formarea pietrelor în căile urinare și consecințele cauzate de acestea asupra organismului uman.
Această boală este întâlnită în populația umană cu frecvență de 1:10000 populație. Mai mult afectează bărbații decât femelie, în raport de 5:2, iar vârsta la care se întâlnește mai des este de la 30-55 ani. Datorită acestui fapt, această boală este considerată drept o maladie cu impact social, deoarece de ea suferă persoanele care sunt într-o perioadă a vieții cu producție maximală, dar ca orice boală, impune incapacitate de muncă pe un termen mai scurt sau mai lung.

Calculii se produc în calicele renale din diferite motive, iar soarta lor de mai departe o determină fluxul de urină la nivelul căilor urinare superioare – bazinetul renal și ureter, și la nivelul căilor urinare inferioare – vezica urinară și uretra.
Problema actuală și sarcina principală a medicinii ca știință este să prevenim apariția și formarea acestor calculi, iar odată cu apariția lor, să aplicăm metode efective de tratament minim invaziv pentru a preveni complicațiile care pot surveni.

Ce mai important este ca prin metodele endoscopice minim invazive să restabilim cât mai repede sănătatea fizică și capacitatea de muncă a persoanelor ce suferă de urolitiază!

Drept exemplu, începând cu luna mai 2020, la Spitalul Polivalent Novamed a fost introdusă în practică o nouă metodă de tratament endoscopic al urolitiazei, care a devenit foarte populară și practic indispensabilă în toată lumea, și anume:

  1. Ureteropieloscopia retrogradă flexibilă digitală, în cazul calculilor la nivelul rinichiului și ureterului superior;
  2. Ureteroscopia semirigidă, în cazul calculilor la nivelul ureterului lombar și pelvin;
  3. Cistoscopia, în cazul calculilor vezicii urinare.

Pentru distrugerea sau fragmentarea acestor calculi, în cadrul Departamentului Urologie chirurgicală și minim invazivă al Spitalului Polivalent Novamed pot fi aplicate toate cele trei metode disponibile actualmente pe plan mondial, și anume:

  • litotriția pneumatică (distrucție mecanică);
  • litotriția cu ultrasunet;
  • litotriția cu unde LASER (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation).

Toate trei metode sunt efective, dacă sunt aplicate corect și în condiții speciale, dar cel mai des este utilizată energia de tip Holmium: YAG LASER de 30W. Această metodă permite atât fragmentarea (engl. fragmentation), cât și distrugerea până la fragmente foarte mici – praf (engl. dusting) a calculilor de orice compoziție chimică sau duritate.

Orice intervenție pentru calculi renali sau ureterali necesită pre-stentare: montarea unui stent JJ ureteral pentru 14 zile, pentru ca ulterior să putem reveni la tratamentul endoscopic. Această metodă de pregătire este necesară pentru a preveni sau a minimaliza apariția riscurilor și a complicațiilor atât intra- cât și postoperatorii. Durata unei asemenea intervenții este de maximum 2 ore, din considerente de siguranță pentru pacient.