Livia Pavеlescu: „Chirurgii sunt o castă aparte”

3032

Ливия Павелеску: хирурги - особая кастаDin păcate, multe femei, nu se grăbesc să viziteze ginecologul din diverse motive,  chiar și atunci când apar primele simptome ale unor boli.

Unele, citind articolele medicale pe Internet, încearcă să se trateze singure. Medicii insistă, ca orice problemă să fie discutată individual.

Deşi diagnosticul poate fi același, boala evoluiaza diferit, prin urmare tratamentul se face ținând cont de mai mulţi factori

Despre cum femeile să nu  ajungă pe masa de operație și despre alte teme utile aflaţi din discuţia cu medicul chirurg-ginecolog  de la Spitalul Sf. Arhanghel Mihail Livia Pavelescu.

Livia, ați absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie  Nicolae Testemițanu. Cine v-a influiențat alegerea profesiei?

Mama mea, fiind de asemenea  ginecolog, soarta mea a fost, se pare, decisă de la naștere: viitoarea profesie nu a fost pusă nici măcar în discuţie.

Nu v-a tentat o altă profesie?

Nici n-am îndrăznit să mă gândesc la altceva. Din copilărie ştiam că voi face medicină. M-am concentrat pe studierea chimiei, biologiei, fizicii, deși matematica mi se dădea tot uşor

Ce intervenţii faceţi?

Tot ce ţine de ginecologie. Acestea sunt sarcini ectopice, apoplexia ovariană ,tumori ,prin  histeroscopie și laparoscopie – în general, toate patologiile din domeniul bolilor ginecologice
Medicina se dezvoltă și devine tot mai interesant să lucrezi.

Recent a fost renovat  blocul de operaţii si dotat cu echipament modern. Au fost create condiții bune pentru activitatea medicilor și confortul pacienților.

Încă 15-20 de ani în urmă, potrivit statisticilor, în Moldova existau aproximativ 10% de familii sterile. În primul rând era acuzată femeia de infertilitate, abia apoi era examinat bărbatul. Ce e cu infertilitatea astăzi? Și care e cauza apariţia ei?

Există mulți factori care conduc la infertilitate, dar de multe ori problema este rezolvabilă.  Apar noi metode de diagnostic şi tratament ale infertilității, astfel încât succesul de multe ori nu se lasa mult asteptat . Cu toate acestea, aproximativ 15% din familii nu au urmaşi. Și, bineînțeles, în mod tradițional, femeile caută problema în sine.

Este mai indicat de exclus sterilitatea masculină, pentru că este mai ușor si mai simplu. Examinarea unei femei este mai anevoiasa, ţine de faza ciclulului menstrual.  Dacă  soțul este sănătos, atunci putem purcede la examinarea   soției. La nivel de planificare familiară, soțul și soția e bine să vină împreună la specialist.

Dacă este stabilit diagnosticul  de „infertilitate” – nu e o sentinţă

Este necesar să credem, că sarcina va surveni. Din experiență  ştiu – minunile se întâmplă. Aveam o pacientă de 42 de ani, care multi ani s-a tratat de infertilitate, fara success. Renunţa-se deja de ceva timp la idee că va mai fi mamă.

La un consult ginecologic, profilactic, să afle că e insarcinată, ea crezând că e deja in menopauzâ, … visul de a fi mamă s-a realizat.Asta nicidecum nu înseamnă, că totul vine de la sine, iar un tratament nu e necesar.

Nicidecum nu înseamnă, că totul vine de la sine, iar un tratament nu e necesar?

Tratamentul e necesar în orice caz. Uneori e nevoie de mai mult timp. Persistă și partea psihologică a problemei. O femeie se consideră vinovată, e nervoasă, este într-un stres continuu. Deseori aceasta stare  influienţează negativ situaţia.

„CHIRURGIi deseori sunt  puşi în situaţia de a lua rapid decizii”.

Cât de frecvent trebuie să vină o femeie la ginecolog?

O dată la șase luni, dacă nu există acuze. Dacă tratamentul nu se iniţiaza la timp, patologia avansează, se complică și femeia ajunge pe masa de operație.

Ce e primordial în sănătatea femeilor?

Despre sănătatea femeii multe dezvăluie ciclul menstrual. E necesar să se complecteze un calendar al zilelor menstruale, să se monitorizeze periodicitatea lor și abundența.

Bineînțeles, trebuie să fie  atente la durerile şi disconfortul din regiunea inferioară a abdomenului , mai ales, dacă acestea se repetă și se intensifică. Procesele inflamatorii au impact negativ asupra fertilităţii şi asupra stşrii de bine a femeii.

Despre educația sexuală se vorbeşte în mod transparent de câteva decenii. Adolescenții par să știe mai multe despre sex decât părinții lor. Cu toate acestea, sarcini nedorite și avorturi la o vârstă fragedă sunt destul de multe, ceia ce afectează funcția reproductivă.

Potrivit statisticilor , fiecare a cincea femeie după avort nu poate rămâne gravidă. Se pare, că există destulă informație, dar adesea fetele nu știu cum să se protejeze în mod corespunzător. Credem  că tinerii sunt informați.

De fapt, ei caută pe Internet nu ceea ce este necesar și important. Problemele educației sexuale mai persistă, din pacate.

Ați menționat că medicina se dezvoltă, prin urmare, trebuie să vă perfecţionaţi în permanenţă nivelul profesional?

Da, desigur! Și fac acest lucru cu mare plăcere şi entuziasm: medicii trebuie să participe la seminare educaționale, congrese medicale și simpozioane. De regulă, mergem în Europa și alegem acele forumuri, care ne interesează. Se pare că în ginecologie totul este cunoscut demult  Cu toate acestea apar informații noi despre diagnostic, metode de tratament atat chirurgical cat si conservativ.

Una dintre  mai noi inovații, care se dezvoltă la noi şi ia  amploare, atat in diagnostic cat si tratament este histeroscopia, datorită căreia examinarea și tratamentul femeilor este aproape fără durere și cu un rezultat maxim. Dacă medicul tinde la o creștere profesională, trebuie să adopte experiența colegilor europeni.

Chirurgii, indiferent de profil, poartă o mare responsabilitate pentru sănătatea și viața pacientului. O decizie incorectă poate duce la rezultate ireparabile…

Deseori  chirurgii sunt puşi in situaţii că  trebuie să ia rapid decizii. Aproximativ 10% din operații sunt efectuate în regim de urgență, fără examinarea completă a pacientului.

Și în astfel de cazuri, într-adevăr, trebuie să fii foarte calm, precis și calculat în acţiune.

Deși chiar în timpul operațiilor planificate există  „surprize”, în special când şi  alte organe interne sunt afectate de patologie. În asemenea situaţii invităm colegii din departamentul chirurgical.

Care zile din săptămână sunt cele mai stresante?

Cea de vineri, a doua jumătate a zilei. Toată săptămână femeia suferă durere, crede că va trece de la sine până la sfârșitul săptămânii, iar când durerea devine  insuportabilă şi vizita la clinică imposibilă – cheamă ambulanța…

În terapie nu aţi încercat?

Am făcut o tentativă, dar nu e stihia mea. Îmi place să rezolv problemele cardinal. Există o problemă, iar după operație – dispare (asta in cazul cand nu se complică situatia, caci se mai intamplă, asta-i chirurgie) Rezultatul muncii e vizibil in scurt timp. Aceasta inspiră, face profesia semnificativă.

Vă amintiți de prima operație?

Bineînțeles. A fost cu mult timp în urmă, pe cînd eram rezident. În chirurgie este important, mai ales pentru medicii tineri, cu cine lucrezi și cine te susţine. Desigur, prima operație este întotdeauna interesantă – este prima treaptă spre profesionalism.

Mi-a fost teamă că nu voi reuşi să fac o incizie precisă. Dar temerile erau în zadar – totul a mers bine. Și atunci, şi de atunci în continuare.

Pe cine îi consideraţi mentorii Dvs?

În prezent sunt colegii mei. Încă mai am ce învăţa de la ei, mă strădui să o fac, să fiu cât mai exactă și precisă. Printre profesorii mei este şeful Departamentului de ginecologie de la  spitalul Sf. Arhanghel Mihail, Alexandru Marcu, medicii Elena Meşcoi, Raisa Țurcan, Gheorghe Feghiu. În acest spital m-am format ca specialist şi aici acum lucrez. Suntem o familie mare, unde toată lumea se ajută reciproc.

Aţi fost primită uşor în această familie?

Firește că nu! La început e greu şi pentru cel care vine in colectiv, dar şi pentru cei care trebuie să accepte un membru nou, mi-au evaluat  calitățile profesionale și cele omeneşti. Acum ma simt parte din colectiv.

Presupuneţi o creștere în carieră?

Ceia ce fac acum îmi convine perfect. Sunt mulțumită de condițiile de muncă și de oamenii cu care lucrez. Dar consider, că o creșterea profesională trebuie să fie. Asta în medicinaă nu presupune functia, pe care o ocupi, ci inseamna o largire a orizontului ce tine exactitatea si varietatea de manipulatii pe care le posezi.

Profesia v-a influienţat cumva?

Sunt o persoană foarte responsabilă chiar din copilărie, dar profesia a intensificat această trăsătură.

Ce alte trăsături ar trebui să aibă un chirurg?

În medicină, în special în chirurgie, nu există loc pentru emoție. Compasiunea nu influenţează rezolvarea problemei. Chirurgului nu trebuie să-i fie caracteristică panica – doar concentrarea și atenția!

În primii ani de muncă, venind acasă, îi vorbeam soțului despre paciente, despre operații. Nu știu dacă îi era interesat, dar mă asculta. Mai târziu, mi-am dat seama că emoțiile și discuțiile despre problemele profesionale ar trebui lăsate la serviciu. În cercul familiei există alte subiecte pentru discuţie.

Profesia Dvs e pe placul soțului?

El o respectă. Mi se pare – e mândru de mine. Chirurgii sunt o castă deosebită, aparte! Asta-i vorba lui!

În familie vă controlați emoțiile, aplanaţi situaţiile?

Nu m-am gândit la asta. Sper, că sunt alta. Acasă sunt copiii, sotul. Acasa  totul e diferit.

Din fericire, nu poți lua de lucru acasă

Indiferent de ce faci, munca este muncă, iar casa este casă. Am o fiică, Bianca, care are 15 ani și un fiu de 10 ani, Dan-Ionuţ. Bianca anul asta absolveste scoala de muzică, clasa de pian, face volei (cu mare pasiune). Dan de 4 ani practică polo pe apă. Sunt niste copiii  ascultători și desinestătători, iar soțul mă susţine în toate.

Fiica va merge pe urmele bunicii și mamei?

Nu le voi influența alegerea profesiei. Să decidă singuri. Fiul, în virtutea vârstei, nu știe încă ce vrea să fie. Fiica vrea să devină arhitect.

Când aţi întâlnit soțul, a fost dragoste la prima vedere?

Cu Dorin ne-am cunoscut când eram în al cincilea an de facultate. Nu ași spune că a fost dragoste la prima vedere. Am creat o familie, la care ţinem mult.

Încercăm să petrecem împreună cât mai mult timp, deși chiar și in weekend nu totdeauna ne adunăm cu toţii.

Unde vă place să petreceți vacanța?

La mare. Am văzut multe litoraruri, dar pentru o vacanță de familie, prefer Grecia.

Pentru sine timp rămâne?

Îmi planific toata săptămână din timp. În aşa caz, îmi rezervez puţin timp liber si pentru mine. Vara, când copiii sunt în vacanţă, e mai ușor. Fac sport. Pe vreme bună – alerg dimineața prin parc.

La ce oră vă treziţi?

Obişnuiesc la  5.30, dar nu mai târziu de 6 , chiar și la sfârșit de săptămână. Mă duc la culcare pe la 22-23. Dacă nu mă odihnesc 7-8 ore – a doua zi mă simt obosită, greu îmi adun forţele, ce e inacceptabil în profesia mea.

Va place sa gătiţi? Petreceti mult timp la bucătărie?

Îmi place, deși nu am suficient timp pentru a crea capodopere culinare. În zilele de odihnă încerc să răsfăț familia cu ceva mai deosebit sau deserturi delicioase.

Ce stil vestimentar preferați?

Cel mai mult timp mi-l petrec într-un halat şi costum medical. În spital nu defilăm în vestiment modern. După serviciu mă simt confortabil în blugi.

Punctualitatea e prezentă doar la locul de muncă?

De natura mea, sunt  perfecționistă. Îmi place ca totul să fie la locul lui şi aranjat. Chiar și când parchez mașina – întotdeauna o pun paralel cu linia de marcaj.

Ce sfaturi oferiţi femeilor pentru aşi menţine sănătatea cât mai mult posibil?

Este foarte important să aveţi un stil de viață sănătos, să faceți miscare, sport. Ce puteti schimba – schimbaţi, ce nu – acceptaţi!
Şi, în mod obligatoriu, o dată la șase luni, chiar dacă nu vă deranjează nimic, vizitați ginecologul.

 

Autor: Anna Vetrova