Marina Gorohova —32 ani dedicați Cardiologiei

Ce v-a făcut să alegeți medicina si de ce cardiologia?

De ce am ales medicina? Nu vreau să rostesc cuvinte pompoase despre datorie, etc. La vârsta de 17 ani puține cunoști despre asta… Sunt dintr-o familie de medici. Medici buni și celebri din țara noastră. În una din seri, în timpul cinei, toată lumea a împărtășit vestea zilei. Și, bineînțeles, știrea s-a încheiat cu o discuție despre ”cazuri clinice”.

Marina Gorohova, cardiolog, medic diagnostic funcțional

Subiectul mi-a captat atenția. Nu am înțeles mare lucru, dar entuziasmul părinților mei pentru munca lor a avut probabil o importanță decisivă în alegerea unei profesii. Iar dragostea pentru medicină devine din ce în ce mai profundă și mai semnificativă de-a lungul anilor. Cu experiență. Până la urmă, îți place întotdeauna ceea ce știi mai mult și la care te pricepi. Cu cât știi mai mult, cu atât mai încrezător este diagnosticul. Cu cât știi mai mult, cu atât mai mult stai la îndoială. Aceasta este viața unui medic cu experiență. Acesta este profesionalismul diagnosticului. În opinia mea, un medic bun nu are dreptul să greșească (până la urmă, merge vorba despre viața unei persoane), dar el trebuie să stea în dubii întotdeauna. Îndoielile și interesul sunt o motivație pentru creșterea profesională.
După anul 4 de facultate, studenții USMF au urmat stagierea în clinici pentru terapie, chirurgie și ginecologie. Am avut noroc. Ca parte a studenților puternici ai cursului nostru, am făcut practica medicală în Clinica nr. 71 din Moscova, care a fost întotdeauna una dintre cele mai bune din Moscova.
(Acum, faimosul doctor Myasnikov gestionează această clinică).

Spitalul avea un departament de infarct, care era vizitat în fiecare zi de profesori de la Centrul de Cardiologie Chazov. Merită să spun, că o profesie plină de romantism și brutalitate – cardiologia nu m-a lăsat indiferentă?! Mi s-a părut că mai principal și mai important lucru nu poate exista. Pentru că inima este singurul organ care funcționează fără întrerupere, cu credință și adevăr pentru tot restul vieții noastre Și numai viața pacientului depinde de munca inimii, chiar dacă toate celelalte organe sunt sănătoase. Munca inimii este o întreagă simfonie a diferitelor mișcări, sunetul fiecărei supape este o parte separată a unei mari simfonii. Există o armonie uimitoare în toate acestea. De atunci am visat doar la cardiologie.

După terminarea rezidențiatului în cardiologie, în timp ce activam la Institutului de Cardiologie, Laboratorul de Tulburări de Ritm, în cadrul dispensarului cardiologic, m-am specializat în: ecocardiografie, test de efort, monitorizare Holter, electrostimulare transesofagiană și alte teste de diagnostic. Lucrând în domeniul diagnosticării bolilor cardiologice, mi-am dat seama că, cunoscând cardiologia și folosind metodele de vizualizare în cardiologie, pot să reușesc și, cel mai important, să diagnostichez corect. Mi s-a părut că având „cel de-al treilea ochi al lui Shiva” a fost grozav, există emoție și dorința de a stăpâni mai profund ecocardiografia, de a lucra mai bine și mai exact, de a folosi noile capabilități ale metodei. De aceea, în 1997, am decis să mă supun unei specializări aprofundate pe tema „Ecocardiografia clinică” la Centrul Educațional și Științific al Administrației Prezidențiale a Federației Ruse; în acea vreme era imposibil să găsești o bază de cardiologie mai dotată – echipamentul spitalului prezidențial era cel mai bun.

Chiar și atunci, când am avut o idee vagă despre ce este Dopplerul color, în această clinică am reușit să însușesc ecocardiografia de stres, diastologia, ECHO-CG cu contrast care ajută la depistarea defectelor din septul atrial și interventricular, am văzut și am înțeles ce este ECHO-CG în 3D… În general, a fost un paradis pentru un tânăr cardiolog care căuta cunoștințe și noi metode. Atunci am realizat că aceasta a fost chemarea mea. De atunci, am început să învăț nu doar să văd imaginea inimii pe ecran, ci și să îmi imaginez imaginea tridimensională, să înțeleg cum ceea ce văd corespunde simptomelor pacientului. După înțelegerea și evaluarea corectă a stării inimii, pot oferi asistență de neprețuit colegilor mei care vor continua să se ocupe de tratamentul acesteia.

De-a lungul carierei profesionale, am însușit constant noi metode, am urmat noi recomandări, am participat la numeroase conferințe cardiologice științifice și practice naționale și internaționale (metode pentru diagnosticarea bolilor cardiace și vasculare, aspecte moderne ale imagismului bolilor cardiace și vasculare, problemele actuale ale cardiologiei, managementul acut sindromul coronarian etc.), urmând perfecționări în Germania, România, Rusia. Sunt membru al Societății Europene de Cardiologie.

Definiți cel mai important aspect în timpul unui consult (relația medic-pacient)?

Cred că secretul succesului medicului este sinceritatea și implicarea, atenția către pacient. Pentru mine, orice persoană care intră în birou este interesantă pentru mine – ca pacient și ca persoană. De acum încolo, mă gândesc doar la el și la ceea ce îl îngrijorează. Vreau să-l ajut. Se activează automatismul și intuiția bazate pe experiență îndelungată. Și se întâmplă magie – vezi inima unei persoane, este frumoasă și înțelegi imediat ce se întâmplă… și atunci, urmează lucrul tehnologiei, adică, literalmente. Echipamentele bune, utilizarea de noi tehnici și cunoștințe noi oferă oportunități uriașe. Dar nu vă voi oferi toate secretele… Să-mi iubesc profesia este, desigur, fericire.

Care e totuși secretul unui medic de succes, după părerea dvs.?

Cunosc o mulțime de medici de succes. Sunt diferiți, ca toți oamenii de pe Pământ. Însă, calitățile comune cred că sunt la fel: obiectivitatea, o mentalitate analitică, un grad ridicat de responsabilitate, disciplină, capacitatea de a lucra în echipă. Dar cred că principalul lucru este bunătatea. Bunătatea este talentul medicului. Celui, care nu-i plac oamenii, poate să atingă înălțimi mari în profesie, însă nu va deveni niciodată un MEDIC adevărat!
Cred că medicul ar trebui să fie o persoană flexibilă, activă, interesată de multe lucruri și de viață iubitoare.

Ce vă motivează?

Ce îmi place? Ce fac în timpul meu liber? Îmi place viața în toate manifestările ei – stăpânesc abilități de somelier, sunt interesată de crearea și proiectarea de interior (spun că o fac bine), iubesc muzica clasică și teatrul, expoziții, ori de câte ori este posibil, încercăm să nu ratăm evenimente semnificative alături de soțul meu. Dar mereu îmi fac griji că știu și pot foarte puțin, vreau să învăț multe altele.