Monitorizarea continuă a glucozei

Novamed Monitorizarea continuă a glucozei

Pentru prevenirea complicațiilor, pacienții cu diabet zaharat trebuie să-și verifice în mod regulat nivelul zahărului din sânge.

Glicemia măsurată cu glucometru reprezintă doar valoarea acesteia la momentul respectiv; nu îți poate spune însă dacă în următoarele minute glicemia va scădea sau va crește, nu poate determina glicemiile din timpul nopții și somnului, nu poate evidenția hipoglicemiile neconștientizate, astfel încât, la determinarea hemoglobinei glicate HbA1c, obținem valori, care nu întotdeauna corespund cu valorile glicemice determinate cu glucometru.

Variațiile glicemice pe parcursul zilei pot crește riscul complicațiilor diabetului zaharat.

Наталья Ешану, врач-эндокринолог больницы Novamed
Natalia Eșanu
Medic endocrinolog

Actualmente, la Novamed pacienții cu diabet pot beneficia de o nouă metodă de investigare – monitorizarea continuă a glucozei.

Monitorizarea continuă a glucozei este posibilă cu ajutorului unui mic senzor de glucoză – un electrod fin, steril și flexibil, pe care îl introducem în țesutul subcutanat. Senzorul se conectează la un înregistrator mic, care colectează și stochează informația despre nivelul glucozei.

Valorile glicemiei sunt măsurate la fiecare 10 secunde şi memorate la fiecare 5 minute. Zilnic sunt făcute până la 288 de măsurări.

Senzorul glicemic se implantează pentru 3-6 zile, apoi datele sunt transferate în calculator, care generează rapoarte foarte ample despre nivelul glucozei pe această perioadă.

Monitorizarea continuă a glicemiei vă ajută să obțineți o imagine completă despre variațiile glicemiei și la ajustarea tratamentului în funcție de necesitățile individuale ale organismului, reducând riscul unor complicații pe termen lung.

Cum se efectuează monitorizarea continuă a glucozei?

Procedura de montare a Sistemului de Monitorizare Continuă a glucozei este extrem de ușoară, durează aproximativ 5 minute și nu incomodează desfășurarea activităților Dvs zilnice. Monitorizarea se efectuează timp de 3-6 zile, după care medicul înlătură senzorul, informația din înregistrator e descărcată în calculator. Datele obținute medicul le foloseşte pentru a vă ajusta schema de tratament şi un control mai bun al diabetului.

Cui îi este recomandată monitorizarea continuă a glicemiei?

Pacienților cu diabet zaharat de tip 1 sau 2, care urmează un tratament cu insulină sau antidiabetice orale, şi:

  • au glicemiile sau hemoglobina glicată peste valorile normale;
  • dorește obținerea imaginii complete a nivelului de variație a glicemiei;
  • frecvent prezintă hipoglicemii nocturne (noaptea și în timpul somnului);
  • înregistrează hiperglicemii după mâncare;
  • prezintă hipoglicemii nesesizate;
  • sunt în perioada ce necesită monitorizare strictă (de exemplu, sarcina);
  • nu cunoaște cum să ajusteze dozele de insulină;
  • vrea să cunoască efectele alimentelor și medicamentelor asupra nivelului de glucoză;
  • dorește să cunoască cum variază glicemia în timpul activităților fizice sau sportului.