Novamed: Botnarenco Mariana, medic gastroenterolog, despre Anemie în bolile digestive

novamedAnemia se defineşte ca fiind scăderea hemoglobinei şi a hematocritului sub valorile normale corespunzătoare vârstei şi sexului.

Organizația Mondială a Sănătății definește anemia ca un nivel de Hb sub 130 g/ml la adulții de sex masculin, sub 120 g/ml la femeile care nu sunt însărcinate și, ulterior, sub 110 g/ ml la femeile gravide.

Atunci când anemia este ușoară, adică reducerea valorilor hemoglobinei este mică, aceasta poate fi asimptomatică, mai ales la persoanele tinere, care nu au boli asociate.
Dar, de regulă, anemia se manifestă prin oboseală, palpitații, amețeli, vederea încețoșată, tegumente palide, somnolență.
La persoanele în vârstă sau cu afecțiuni cardiace se adaugă durerile în piept sau dificultate de respirație.

Мариана Ботнаренко врач гастроэнтеролог
Botnarenco Mariana,
Medic gastroenterolog

Pentru un tratament corect, este nevoie de identificat mai întâi cauza anemiei. Un număr mare de afecțiuni digestive se pot însoți de prezența unei anemii, şi, adesea, în patologia digestivă anemia este un semn de alarmă şi invită la investigaţii, de aceea, în mare parte, pacienții cu diagnosticul respectiv sunt trimiși la consultația gastroenterologului.
Tulburările gastroenterologice duc adesea la anemie, ca urmare a pierderii de sânge, a inflamației, a malabsorbției sau a terapiilor medicamentoase.
În bolile digestive, cel mai frecvent întâlnim anemia fierodeficitară.
Anemia prin deficit de fier se caracterizează prin valori scăzute ale fierului seric şi ale feritinei serice, precum şi  indici eritrocitari mici.
Aceasta poate să apară prin două mecanisme: sângerarea manifestă sau ocultă, sau prin reducerea absorbției intestinale a fierului.

În primul caz, poate fi vorba despre sângerarea digestivă superioară, provenită din ulcere gastrice sau duodenale, gastrite, cancer gastric sau esofagian, varice esofagiene, leziuni vasculare sau de sângerare digestivă inferioară, ca rezultat al unei boli hemoroidale, tumori colorectale, diverticuli colinici, boli inflamatorii intestinale, angiodisplazii, leziuni intestinale produse de tratamentul cu medicamente antiinflamatorii nesteriodiene (ibufen, paracetamol, aspirina ș.a) sau anticoagulante (warfarina, xarelto ș.a.).

Anemia feriprivă, apărută în urma reducerii absorbţiei intestinale a fierului, apare în boala celiacă (intoleranța la gluten), în bolile duodenului – în duoden, fiind realizată în cea mai mare parte această absorbţie – sau în boala Crohn cu afectarea intestinului subțire.

Anemia feriprivă are o frecvenţă de 2-5 % la bărbaţii adulţi şi femei, în perioada de postmenopauză şi reprezintă 4-13 % din prezentările pentru consult gastroenterologic în ambulator.

Tratamentul anemiei feriprive constă în administrarea de preparate de fier per os sau injectabil , concomitent însă cu tratamentul cauzei deficitului de fier.
Dacă ne limităm la suplimentarea aportului de fier şi nu investigăm şi corectăm cauza, frecvent anemia reapare şi există riscul evoluţiei unor boli digestive şi al apariţiei complicaţiilor.

Anemia pernicioasă, prin deficit de vitamina B12, se caracterizează prin valori crescute ale volumului globulelor roşii şi nivele reduse ale vitaminei B12 în sânge.
Anemia B12 deficitară se asociază cu gastrita atrofică autoimună sau rezecția gastrică (în urma ulcerului gastric sau cancer).

Gastrita atrofică autoimună se caracterizează prin prezența unor autoanticorpi directionaţi fie împotriva factorului intrinsec – cu rol în absorbția vitaminei B12, sau împotriva celulelor gastrice care produc acest factor intrinsec.

Consecința este o absorbţie redusă a vitaminei B12 şi apariţia deficitului de vitamină şi a anemiei. De asemenea, gastrita atrofică autoimună se asociază cu risc de apariţie a polipilor gastrici şi cu risc crescut de cancer gastric şi necesită monitorizare prin endoscopie digestivă superioară (FEGDS).

Tratamentul acestui tip de anemie constă în administrarea de suplimente de vitamina B12 pe tot parcursul vieţii.

Anemia din bolile cronice inflamatorii

În categoria bolilor inflamatorii cronice digestive intră bolile inflamatorii intestinale – rectocolita ulcerohemoragică, boala Crohn – şi procesele tumorale digestive.
Principalul mecanism al anemiei din bolile cronice inflamatorii constă în sechestrarea fierului în depozite, astfel încât el nu poate fi folosit pentru sinteza hemoglobinei din globulele roşii.

Anemia din bolile cronice inflamatorii se caracterizează prin indici eritrocitari normali, valori scăzute ale fierului seric şi nivel crescut al feritinei serice.
Tratamentul acestui tip de anemie se adresează în primul rând bolii de bază.

Anemia din bolile hepatice cronice

Anemia apare frecvent în bolile hepatice avansate (Ciroza hepatica), având mecanisme multifactoriale. Este vorba despre distrucţia crescută a eritrocitelor în splină – la pacienţii cu splină mare şi hipersplenism; de regulă se asociază cu valori scăzute ale leucocitelor şi trombocitelor sau pierdere de sânge acută sau cronică din gastropatie portal-hipertensivă, varice esofagiene sau gastrice, ulcer gastric sau duodenal.
La persoanele cu afecţiuni hepatice cronice secundare consumului de alcool apare deficitul de acid folic şi reducerea producţiei de globule roşii la nivel medular.
Tratamentul anemiei din bolile cronice hepatice variază de la preparatele cu fier, preparate cu acid folic sau chiar transfuzii de sânge.

Pentru excluderea unei cauze digestive a anemie, medicul gastroenterolog cel mai frecvent indică pe lîngă analizele de laborator, ecografie abdominală și proceduri endoscopice (FEGDS și colonoscopie).

În cadrul endoscopiei digestive superioare (FEGDS), se recomandă prelevarea de biopsii gastrice pentru testarea prezenţei infecţiei cu Helicobacter Pylori și excluderea unei gastrite atrofice şi de biopsii din duodenul 2 pentru diagnosticul de boală celiacă.

Colonoscopia este o investigație obligatorie pentru un bolnav peste 50 de ani cu anemie.
Societatea Americană de Gastroenterologie recomandă colonoscopia ca metodă preferențială de screening și prevenție a cancerului colorectal. Screeningul trebuie inițiat, atât la bărbați, cât și la femei, începând cu vârsta de 50 ani și trebuie continuat pînă la 70-80 ani.

În tratamentul bolii digestive cu anemie, este important să se trateze în mod corespunzător bolile digestive.