Buletin de sănătate Novamed: Medicul chirurg-mamolog, Gorincioi Elena, despre sănătatea glandelor mamare. Fibroadenomul și chistul

1776

Pentru femeile de orice vârstă, sănătatea glandelor mamare este un moment psihologic de importanță colosală.

Acest articol este dedicat femeilor contemporane, dornice de a fi informate despre riscurile pentru sănătatea lor și corespunzător – despre metodele de profilaxie. În acest context, aș începe cu capitolul dedicat unei maladii neoncologice, adică, benigne, fibroadenomul. Fibroadenomul (FA) este maladia frecvent întâlnită atât la domnișoarele tinere, cât și la femeile de vârsta reproductivă. La femeile de vârsta menopauzală se întâlnește destul de rar.

Gorincioi Elena
chirurg-mamolog

Structura morfopatologică a tumorii este epitelial-conjunctivă.
De obicei, fibroadenomul clinic se reprezintă sub forma unei formațiuni ușor depistate la palpare de pacienta însăși.

Simptomele tipice – formațiune netedă, solitară, omogenă, elastică, mobilă față de țesutul mamar adiacent și față de pielea glandei mamare.

Dimensiunile de obicei sunt de la 2,0 – 3,0 cm. Creșterea este lentă. În 15% – 20% cazuri (conform diferitor autori), fibroadenoamele sunt multiple, adică mai multe: sau în aceeași glandă mamară, sau în ambele.

Simptomele clinice mai sus descrise sunt similare și pentru altă maladie benignă – chistului solitar. Iată de ce, tactica de diagnostic include obligatoriu:

1. Controlul fizic la mamolog;
2. Efectuarea USG-ului glandelor mamare;
3. De asemenea, obligatoriu, următorul pas în concretizarea diagnosticului este biopsia prin aspirare (puncție aspiratorie) cu ac subțire a formațiunii.

Acest *triplu test* ne permite determinarea diagnosticului și elaborarea tacticii de tratament. În cazul în care este indicat tratamentul chirurgical al tumorii benigne, se va efectua intervenția prin excizie, metoda de enucleație a tumorii, ceea ce înseamnă, că datorită prezenței capsulei fibroadenomului, el se detașează ușor de țesutul mamar învecinat.

Se efectuează de regulă, cu anestezie generală, ce permite minimalizarea traumatizării țesuturilor adiacente, revizia obiectivă a plăgii intraoperatorii, suturarea cosmetologică. Tumora înlăturată este trimisă la analiza morfopatologică, care din nou, la nivel microscopic, dar deja a țesutului formațiunii, ne descrie statutul ei biologic.
Pentru doamnele, care planifică graviditatea, examenul atât fizic la mamolog, cât și instrumental prin USG, este absolut obligatoriu înainte de sarcină.

Fibroadenomul glandelor mamare – în perioada gravidității se poate mări vertiginos odată cu termenul de graviditate. Concretizarea diagnosticului în această perioadă este destul de anevoioasă, prin consiliul de medici, nemaivorbind de stresul colosal al pacientei însăși și a rudelor.

Despre medic: Dr. Elena Gorincioi are peste 25 de ani de experiență în tratamentul chirurgical, conservativ al pacienților cu maladii ale glandelor mamare, benigne, precanceroase și oncologice.

Pentru programare la medicul chirurg-mamolog, Gorincioi Elena, apelați la 022 000 700.