Buletin de sănătate Novamed: Miomul uterin – patologie depistată în timpul examenului ecografic

Novamed: Miomul uterin

În ultimii ani, datorită tehnologiilor avansate utilizate în aparatele de ecografie și aplicării metodei endovaginale de examinare, tot mai des este stabilit diagnosticul de miom (fibrom) uterin. Ce mai este și asta?

Din definiție, miomul este o tumoare benignă, care se dezvoltă în țesuturile musculare ale uterului. În termeni medicali, miomul se mai numește fibrom uterin sau fibromiom.
În diferite etape ale vieții, miomul apare la aproape 70% dintre femei. Cel mai frecvent, miomurile se formează la femeile cu vârste cuprinse între 35-50 de ani și, mai rar, în tinerețe sau la vârste mai avansate. După localizare, miomul poate fi amplasat în cavitatea uterului (se numește submucos), în profunzimea peretelui uterin (intramural) și pe suprafața externă a uterului, frecvent pe peduncul, se mai zice „pe picioruș” (subseros).

Лилиана Фуйор
Liliana Fuior
medic imagist-ecografist

Dr. Liliana Fuior, medic imagist-ecografist Novamed ne-a răspuns la cele mai frecvente întrebări adresate de doamnele, la care s-a diagnosticat miomul uterin în timpul examenului ecografic:

1. E „strașnic”?! De obicei, în așa mod se manifestă prima reacție din partea doamnei care aude că are ceva, de ce nu a mai auzit sau nu-și închipuia că anume la ea poate fi diagnosticată această patologie.

Răspuns: Nu, nu este grav. Cel mai frecvent miomul reprezintă o patologie asimptomatică, depistată întâmplător la examenul ecografic, care nu conduce la apariția problemelor de sănătate sau schimbări în starea generală a doamnei. Pe de altă parte, dacă miomul provoacă, totuși, unele simptome neplăcute (hemoragii, dureri sau împiedică conceperea), tratamentul devine necesar.

2. E cancer?! Este o întrebare firească. Noi toți, în primul rând, vrem să excludem ceea ce este mai rău.

Răspuns: Cercetările genetice, efectuate în ultimii ani, infirmă existența vreunei legături dintre miomul uterin și cancerul uterin. Studiile date au demonstrat că miomul și sarcomul au o origine histologică diferită (adică se formează din țesuturi diferite) și că miomul nu se transformă în cancer. Ecografia nu are nici ea niște criterii certe pentru un diagnostic sigur al cancerului uterin. Există anumiți parametri ecografici care înclină părerea doctorului spre suspecția de cancer sau excluderea lui, dar un diagnostic definitiv îl stabilește doar examenul histologic (examinarea la microscop a celulelor din tumoare).

3. Pot să am copii?

Răspuns: De obicei, miomul uterin nu afectează funcția reproductivă. Dar în cazul prezenței nodulului miomatos peduncular în cavitatea uterului sau în cazul nodulilor de dimensiuni mari, care pot încurca unui pasaj normal al oului fetal spre cavitatea uterului, doamnele s-ar putea confrunta cu problema infertilității.

4. La ce complicații mă pot aștepta?

Răspuns: hemoragii abundente, care des pot conduce până la apariția anemiei; dureri cauzate de compresie, atunci când un miom de dimensiuni mari apasă asupra organelor din vecinătate uterului; micții (urinare) frecvente, în cazul când miomul apasă pe vezica urinară; dureri acute, provocate de torsiunea miomului (rotirea în jurul axului sau), complicație care necesită intervenție de urgență din partea ginecologului; și nu în ultimul rând – sterilitatea, adică imposibilitatea de a avea copii.

5. Va încurca în sarcină?

Răspuns: Din practicamea, am constatat că, doar în cazurile existenței unui număr mare de noduli miomatoși, de dimesiuni mari, localizați difuz în peretele uterin, se poate aștepta la apariția complicațiilor pe parcursul sarcinii. Un miom de dimensiuni mici, localizat în profunzimea uterului și care nu este poziționat în spatele placentei, nu influențează negativ evoluția sarcinii.

6. Când să repet ecografia ginecologică?

Răspuns: După ce, pentru prima dată, s-a stabilit diagnosticul de miom, este necesar de repetat examenul ecografic peste 6 luni, după care, în caz că nu s-a constatat anumite modificări suspecte al miomului, este suficient de monitorizat starea miomului o dată pe an.

7. Ce să fac mai departe?

Răspuns: Examenul ecografic nu înlocuiește consultația medicului ginecolog. După ce vi s-a stabilit diagnosticul de miom uterin, este necesar să vă adresați la ginecologul Dumneavoastră, pentru a primi indicații referitor la conduita de mai departe și tratamentul necesar.

Vă doresc sănătate!