Dan Lîsîi, medic neurochirurg: Tratamentul neuroendoscopic, minim invaziv al herniei de disc

Dragă pacient, coloana vertebrală este multifuncțională – una dintre structurile ingenioase create de natură: os, ligamente, tendoane, discuri intervertebrale, mușchi și nervi. Dacă toate structurile funcționează corect, această axă centrală a corpului nostru permite mișcarea și activitatea în toate direcțiile, oferind în același timp stabilitate.

Hernia de disc – ce înseamnă aceasta?

În timpul procesului de îmbătrânire normală sau prin suprasarcină, pot apărea fisuri în inelul fibros. O parte a miezului gelatinos poate fi extrudată prin anulus în canalul spinal și strimtorarea sau compesia nervilor. Aceasta se înțelege printr-un disc herniat sau hernie de disc. Cele mai multe discuri herniate apar la nivelul coloanei vertebrale lombare inferioare sau la conexiunea cu sacrul.

Ce provoacă o hernie de disc?

Дан Лысый, нейрохирург NovaMed
Dan Lîsîi
medic neurochirurg

• Mișcări bruște de rotație ale trunchiului sau ridicare grea;
• Rutina zilei sau monotonie (de exemplu, postură incorectă așezat);
• Mușchii abdominali sau ai spatelui salb dezvoltati;
• Deshidratare și o dietă săracă;
• Obezitate și deformitate ereditară.

Care sunt cele mai frecvente simptome ale unei hernii de disc?

• Dureri de spate cu sau fără radiații de durere în picioare sau în brațe;
• Parestezie sau chiar simptome de paralizie.

Cum este diagnosticată o hernie de disc?

Adițional la diagnosticul clinic, o hernie de disc poate fi confirmată prin IRM sau tomografie.

Când este necesară intervenția chirurgicală pentru o hernie de disc?

Chirurgia este de obicei necesară numai pentru hernia de disc dacă durerea nu se diminuează după cel puțin 6 săptămâni de fizioterapie sau antrenament muscular și medicamente pentru durere sau dacă există simptome de paralizie. În toate cazurile, compresia rădăcinilor nervoase este identificată în mod clar ca fiind cauza.

Chirurgia discului endoscopic în 3 etape:

Credem că toți pacienții merită cea mai bună metodă chirurgicală – și trebuie să fie cât mai blând posibilă. Metoda neuroendoscopică a fost concepută anume din acest motiv. Chirurgii lucrează cu instrumente și dispozitive moderne, sofisticate din punct de vedere tehnic printr-o abordare „gaură-cheie”. Se face o incizie mică de câțiva milimetri și țesutul înconjurător este mutat deoparte până la atingerea herniei.

Primul pas – Acces în timpul intervenției chirurgicale: vă aflați fie pe partea laterală, fie pe stomac. Neurochirurgul va face o incizie dorsală de doar un milimetru în spatele tău și va crea un canal direct către hernia discului. Țesutul din jur este mutat deoparte ușor, fără tăiere. O deschidere naturală – foramenul intervertebral sau fenestrarea interlaminară – este utilizată pentru a accesa canalul vertebral.

Al doilea pas – hernia este îndepărtată: neurochirurgul ghidează un endoscop special prin gaura cheii către câmpul chirurgical și are o vedere luminoasă și precisa a tuturor structurilor din canalul spinal. Materialul cu disc herniat este îndepărtat cu atenție și ușor prin utilizarea de forceps minuscule și alte instrumente speciale.

Etapa a treia – Revizuire și finalizare: La finalizare, neurochirurgul va verifica dacă fibrele nervoase afectate se deplasează acum liber. Abia atunci instrumentele vor fi îndepărtate și incizia mică se va închide cu una sau două cusături și un pansament. De obicei, vei fi din nou pe picioare după câteva ore. Medicul dumneavoastră va decide când sunteți suficient de potrivit pentru a merge acasă și a relua activitățile normale.

Avantajele endoscopiei:

• Toate structurile de stabilizare ale coloanei vertebrale – ligamente, mușchi și oase rămân practic neafectate;
• Risc minim de infecție;
• Mai puține cicatrici, mai puține dureri de rană și mușchi;
• Revenirea mai rapidă la viața de zi cu zi.