Există o soluție perfectă pentru hernia de disc?

Novamed: soluție perfectă pentru hernia de disc

Durerea de spate este una din problemele cele mai frecvente pe care le acuzăm.

Fiecare din noi se confruntă cel puțin o dată în viață cu sindromul lombalgic sau radiculalgie. Hernia de disc lombară este cauza pe departe cea mai frecventă a durerii de spate. Protruzia sau, prin alte cuvinte, formarea inițială a herniei, se datorează degenerescentei sau slăbirii ligamentului. La această etapă sunt frecvente durerile de spate, dar în mod normal lipsesc durerile iradiante în coapsă sau picior.

O radiculalgie este o durere acută, care coboară pe picior. Ea este comparată cu o durere de tip curent electric, de intensitate mare și fulgurantă, care împiedică realizarea unor mișcări, chiar și o tuse sau efort minim.

Дан Лысый, врач-нейрохирург Novamed
Dan Lîsîi
medic neurochirurg

O radiculalgie semnifică o herniere a nucleului pulpos sau excluderea prin ligament in canal, realizând un contact cu rădăcina nervoasă.

Bineînțeles, fiecare durere și simptom este revăzut în particular și variază de la caz la caz, dar, în mod general, recomandările internaționale sunt următoarele:
1. O lombalgie sau radiculalgie acută este tratată cu antiinflamatoare (Ibuprofen sau altele) și miorelaxante (Muscoflex). Perioada tratamentului este în mediu de 2-5 săptămâni și mai mult.
2. Tratament chirurgical este recomandat doar când medicamentele nu-și fac efectul.
3. Tratamentul chirurgical se impune de urgență când apare un deficit major sau când mișcările nu pot fi efectuare din cauza slăbirii forței, sau când pacientul acuză imposibilitatea de a urina sau pierderi de urină. De obicei, se manifestă prin amorțeli în ambele fese și dispariția simțului în regiunea anală.
4. Când sunt contraindicații pentru medicamente ca antiinflamatorii, cum este alergia la medicamente, graviditate, ulcer stomacal, și altele, se realizează infiltrații sau blocadă cu Dexametazon de acțiune prelungită.

Nu există o soluție perfectă pentru hernia de disc

Pe parcursul medicinii, au fost propuse diverse metode minim invazive, care sunt îndreptate atât pentru a îndepărta mecanic hernia, deci operație, sau a o distruge chimic. Infiltrațiile cu soluții litice ca chimopapaina sau altele la moment nu și-au adeverit eficacitatea.
Injecția cu substanțe de tip hialuronic, de asemenea, nu sunt recomandate ca standard de tratament.

Deci, metodele clasice, cum sunt înlăturarea discului herniat prin endoscop sau cu ajutorul microscopului, sunt cele care rămân în protocolul standard.
În mod obișnuit, tratamentul include etapele:
1. Inițierea tratamentului cu antiinflamatoare și miorelaxante. Daca deficitul sau slăbiciunile musculare nu sunt importante, iar durerea poate fi tolerată, atunci tratamentul poate continua până la 1-2 luni. Se asociază obligatoriu și o reeducare a spatelui, treptat cu creșterea efortului fizic și a întăririi musculaturii spatelui.
2. Durerile nu cedează, amorțelile sunt accentuate, slăbiciunile sunt în creștere. Se justifică o infiltrație cu sol de Dexametazon sau de eliberare de lungă durată ca Diprospan sau Flosteron. În mod ideal, este o infiltrație cu ghidaj în regiunea discului afectat, sau transforaminal.
3. O etapă intermediară între operație și medicație este discectomie percutană, când în cazul unor hernii mici, se introduce un ac sau dispozitiv prin care se absoarbe o parte din hernie sau se coagulează. Coagularea poate fi efectuată prin laser sau termo.
4. Intervenția de discectomie: endoscopică, atunci când hernia este mică; și clasică, prin metoda microscopică.

Rezultatele tratamentului chirurgical sunt în general bune, și pot fi apreciate ca 90-95% de rezultate favorabile. În 5 % pot fi complicații de tip infecție, hematom, și mai rar o pareză sau tulburări neurologice.

Pentru a întări și a asigura rezultate pozitive ale unei operații, este obligatoriu de urmat reeducarea și exercițiile, cu respectarea regimului de muncă și odihnă.

În era modernă, unde medicina în hernia de disc asigură o calitate bună, se operează aproape 30 % din hernii, iar restul sunt tratate medical. Operația este bine tolerată și propusă indiferent de vârsta pacientului.