Buletin de sănătate Novamed: Olesea Guler, medic pediatru, despre erupțiile pe pielea copilașului: sunt acestea un motiv de îngrijorare?

Vizualizari: 2307

Erupțiile pe pielea copilașului sunt atât de diverse și foarte des alarmează mămicile, care își pun o întrebarea frecventă: Ce este oare? Ce să fac? Este o alergie? Este o boală infecțioasă?

Medicul pediatru, Olesea Guler, vine cu cele mai importante criterii de deosebire ale erupțiilor, prezente în cele mai des întâlnite boli infecțioase ale copilăriei.

Olesea Guler
medic pediatru

Varicela este caracterizată prin diversitatea concomitentă a erupțiilor: pete roșii mici, papule, vezicule mici umplute cu lichid clar, cruste. Acestea apar în valuri eruptive, pe parcursul la 3-5 zile, pe o piele nemodificată inițial. Erupțiile sunt generalizate, dar preponderent localizate pe față, partea piloasă a capului, trunchi și mai puțin pe mâini și picioare. Pot fi prezente și pe mucoase. Provoacă mâncărime. Pot fi însoțite de creșterea temperaturii corpului.

Erupțiile în infecția enterovirală apar pe pielea nemodificată inițial, simultan, la I-a – II-a zi de boală sub formă de pete roșii și papule mici, preponderent pe față, trunchi și membre. Progresează în 1-2 zile, dispar fară urme. Poate fi prezentă febra și semne de infecție respiratorie virală acută, precum secrețiile nazale și inflamația faringelui.

Boala ”gură-mînă-picior” la fel este o boală infecțioasă provocată de un anumit tip de enterovirus, caracterizată prin erupții sub formă de vezicule mici localizate pe mucoasa cavității bucale, perioral, pe palme și tălpi. Regresează fără urme.

Infecția cu Herpes Simplex caracterizată prin erupții sub formă de vezicule cu lichid clar, amplasate în buchete, cel mai frecvent în jurul buzelor, dar posibil și intranazal, ocular, în cavitatea bucală, etc. Este prezent un disconfort local și mâncărime. Apoi veziculele se sparg și formează cruste, durează 7-14 zile.

Roseola infantum provocată de virus herpes tip 6, se caracterizează prin febră timp de 3-5 zile, secreții nazale, faringită, după care febra dispare și apar erupții sub formă de pete roșii și papule mici, localizate în special pe abdomen și față. În 2-3 zile trec, fără urme.

Rujeola decurge cu semne catarale, febră, iar peste 4-5 zile apar erupții confluente începând cu fața, apoi treptat se coboară în jos până la membrele inferioare. Sunt sub formă de pete și papule roșii, lasă o pigmentație și descuamare.

Scarlatina se caracterizează prin erupții punctiforme, pe fon hiperemiat al pielii, apar simultan în 1-2 zile. Sunt prezente în plici și pe trunchi, cu excepția triunghiului nazolabial. Lasă descuamare. Scarlatina întotdeauna e însoțită de amigdalită.

Aveți grijă de sănătatea copilașului dvs.!