Provocările vârstei Vs. examinările la medicul ginecolog

836
Алена Добровольская, акушер-гинеколог
Aliona Dobrovolskaia
Medic obstetrician-ginecolog
Invitro Diagnostics

Să iți dorești să fii sănătos este o parte din sănătate (Seneca)

Ritmul vieții se schimbă impunător. Interesele și motivațiile devin altele, iar aceste lucruri impun femeia să aibă o tactică și o conduită funcțional efectivă pentru anticiparea riscurilor sănătății și rezolvarea problemele apărute la timpul oportun.

În mai mult de 14 ani de activitate profesională în calitate de medic obstetrician-ginecolog am întâlnit deseori situații când afecțiunile cu care veneau femeile la specialist erau complicate din cauza unei adresări întârziate. De cele mai multe ori acest lucru se întâmpla din cauza unei informări insuficiente. Ca rezultat, lipsa de informare cauza lipsa unui tratament adecvat.

Vârsta reproductivă a femeii este mai vulnerabilă între 20 si 45 ani, când aceasta formează relații și își creează familia.

Tendinţa de a avea copil după 35 ani nu mai este ceva neobişnuit şi a devenit un obicei comun. Multe cupluri preferă să îşi crească copiii atunci când au siguranţă financiară, pentru a le oferi toate condiţiile necesare, dar şi o relaţie stabilă.

Riscurile privind sanatatea sunt multiple în această perioadă, dar pot fi prevenite.
Consultația medicului ginecolog – primordială pentru planificarea sarcinii.
Femeia trebuie să facă controlul general ginecologic pentru anticiparea complicațiilor în sarcină sau în procesul de naștere propriu-zis.

Astfel, identificarea infecțiilor în formă activă și titrul lor în cea cronică ar fi binevenite în perioada respectivă. Pentru a realiza acest lucru este necesară consultația medicului ginecolog, care va selecta diagnosticul profilactic corect al infecțiilor sistemului reproductiv.
Etapele de maturizare a unei femei și planul pentru pastrarea sănătății.

Etapa de creștere și educație (5-15 ani) – perioadă în care ar fi important de inclus:

  • Educarea și deprinderea aspectelor de igienă personală intimă pentru o fetiță – domnișoară;
  • Cunoașterea particularităților propriului corp;
  • Identificarea riscurilor de transformare a anumitor patologii, care nu au fost tratate deplin, în stare cronică;
  • Vizitarea medicului ginecolog pentru a face cunoștință și a discuta despre normele de sănătate;
  • Echilibrarea timpului de lucru și odihnă.

Etapa formării stereotipurilor (15 – 25 ani): perioadă în care ritmul de conformare este mult mai accelerat decât la etapa anterioară. Femeia percepe anumite reguli de viață și începe să își formeze o reacție individuală.

Iata de ce anume la această vârsta sunt importante următoarele:

  • Grija pentru sistemul hormonal, gastro-intestinal;
  • Consultația de rutină a medicului ginecolog, inclusiv în caz de act sexual neprotejat cu partener necunoscut.

Etapa de ameliorare a stării generale (30-40 ani): perioada în care femeia este deschisă să își cunoască corpul. Anume la această vârstă adresarea la medicul ginecolog cuprinde mai multe teme de discuții. Femeia știe mai bine ce înseamna senzualitatea, tandrețea, iși cunoaște mult mai bine lumea interioară și emoțiile care trebuie gestionate.

Etapa de adaptare sau ajustare (40-50 ani): reprezintă cea mai frumoasă perioadă din viața unei femei, în special sub aspect de trăiri în mod asumat și responsabil. Vorbim despre femeia care vede lucrurile în mod matur și traiește în acord cu valorile sale. Femeia își creează propria poveste, planificându-și viața, stabilind priorități și obiective personale, nu doar profesionale. Anume la această vârstă pacientele se programează la ginecolog cu scopuri profilactice.

Etapa de belșug (50-60 ani): la această vârstă femeia poate trăi un prag psihologic de impact, mai ales dacă este vorba despre căsătorii toxice sau regrete față de greșelile realizate în trecut. Totodată, parvin și conștientizări importante pentru perioada următoare de viață. În plus, apropierea perioadei de menopauză și vârstei pensionării sunt doua momente delicate, care o sperie cel mai mult pe femeie. La etapa dată consultația medicului ginecolog este foarte importantă din mai multe aspecte.

Etapa de fericire (60-70 ani): perioadă în care fertilitatea cedează schimbarilor organismului feminin. Apariția ridurilor, fatigabilității și a unor maladii specifice vârstei, precum și micșorarea libidoului, pot fi o încercare grea pentru femeie.

Testele de screeaning pentru cancer continuă și la aceasta vârsta, precum și analizele de rutină. Consultația ginecologului este importană o dată pe an pentru schimbarea viziunii nefaste și pentru o etapă de fericire, cu multe posibilități și idei noi, bucurii de la cei dragi și generozitate proprie.

Am menționat importanța consultării și examinării la medicul ginecolog în dependență de vârstă. Importantă este sesizarea necesității prevenirii complicațiilor unor maladii și tratarea acestora fără impact asupra sănătății reproductive și vitalității în genere.

Autor: Aliona Dobrovolskaia
Medic obstetrician-ginecolog Invitro Diagnostics