Valentina Jornea: Radiografia – cât de sigură este investigația și cât de des poate fi efectuată

Novamed: Radiografie

Imagistica medicală este o specialitate recentă, care unește o varietate de științe, cu scop de diagnosticare a maladiilor.

Cea mai întâlnită investigație este tradiționala radiografie.

Cât de sigură este investigația cu raze X?

Валентина Жорня, врач функциональной диагностики
Valentina Jornea
medic imagist-radiolog

Efectele adverse la doza de radiații absorbita sunt rare. De exemplu, dintr-o simplă examinare cu raze X, cum ar fi radiografia cutiei toracice sau o radiografie a craniului, umărului sau genunchiului, este destul de scăzută și este mai mică decât cea primită anual din surse naturale. Chiar și la aceste niveluri scăzute ale expunerii la radiații, nu se exclude posibilitatea apariției unor modificări genetice.

De exemplu, valoarea medie a radiațiilor la care oamenii sunt expuși, din mediul înconjurător este de aproximativ 3 mSv pe an; o mamografie are o doza de 1 mSv sau cantitatea de radiații x de pe parcursul a patru luni.

Astfel, specialiștii utilizează doar doza necesară de radiații x sau cea mai mică doză, în cazul imagisticii medicale.

Care procedură se asociază cu risc mare de iradiere?

Tomografia computerizata și procedurile intervenționale, cum ar fi angiografia și cateterizarea cardiacă, sunt asociate cu doze mai mari de radiații, aproximativ de 100 ori mai mult decât doza pentru radiografia cutiei toracice.

Care sunt posibilele efecte adverse ale radiației?

În unele cazuri, expunerile multiple ar putea duce la apariția efectelor biologice. O doză mai mare de raze X absorbită înseamnă un risc mai mare de efecte adverse – relația este aproape liniară. Efectele adverse pot include înroșirea pielii, infertilitate, cataracta și căderea părului.
Nu trebuie de uitat că în cazul scanării prin tomografie computerizată sau a efectuării angiografiei, beneficiul este întotdeauna mai mare decât cel mai mic risc potențial.

Copiii – cei mai vulnerabili la raze x

Expunerea de scurtă durată la radiațiile ionizate nu este îngrijorătoare. Oasele și țesuturile copiilor sunt expuse unor riscuri mai mari. Din acest motiv, investigațiile radiologice sunt efectuate doar la indicația medicului – fiind justificate.

Cum afli dacă primești doza de radiație necesară și nu mai mult?

Cum am enunțat mai sus, fiecare examinare trebuie justificată. Este necesar a lua în calcul avantajele și riscurile examinării sau procedurii intenționate și ar trebui explorată posibilitatea utilizării altor metode care nu implică expunere la radiații. Acesta este principiul justificării.

Odată justificată, examinarea radiologică trebuie efectuată cu o doză minimă de radiație. Acest lucru necesită obținerea unei calități adecvate a imaginii, menținând în același timp expunerea la un nivel cât mai rezonabil posibil. Acesta este principiul optimizării.
Doza de radiații poate fi comparată cu nivelurile de referință regionale, naționale sau internaționale care indică niveluri aproximative ale dozei pentru diferite proceduri medicale.
Nu trebuie să se evite examinările repetate. Repetarea examinărilor este uneori necesară pentru a monitoriza progresul.

Devine pacientul radioactiv după o procedură cu raze X?

Nu. Radiografiile X nu induc radioactivitatea.

Se permit investigațiile cu raze X în sarcină?

Da, dar cu anumite precauții. Scopul este de a minimiza expunerea la radiații a copilului nenăscut. Un copil nenăscut este considerat a fi mai sensibil decât adulții sau copiii la potențialele efecte negative ale radiațiilor.