Riscurile în sarcină. Investigații medicale care pot reduce o posibilă complicație în sarcină!

Vizualizari: 1604

Câteva investigații și vizite la medic ar putea reduce complicațiile care pot marca negativ atât viața viitorului copil, dar și a viitorilor părinți.

Cuplurile trebuie să cunoască faptul că planificarea sarcinii nu este un proces foarte complicat, iar cel mai simplu lucru pe care îl pot face, este o vizită la medic. Care investigații trebuiesc scrise în lista viitorilor părinți, ne-a explicat medicul ginecolog la Clinica Sante, Elena Lupan.

Sunt o serie de investigații care ar fi bine să le efectueze cuplul înainte de a concepe o sarcină.

„Pregătirea pentru sarcină cuplul trebuie să o înceapă cu o vizită la medic. În primul rând, medicul ginecolog trebuie să-i facă examinarea pacientei. Ginecologul face cunoștință cu fișa medicală, cu bolile care au avut antecedente, cu anamneza familiei, care sunt bolile suportate de rudele din prima linie, dacă a fost sau nu probleme cu malformațiile congenitale la rudele de gradul I, dacă au fost boli cronice în rândul rudelor de gradul I, dacă pacienta a suportat intervenții chirurgicale. Foarte importantă este și anamneza alergică, care medicamente le suportă și care nu. În lista de întrebări sunt incluse și dacă pacienta a avut istoric de boli cu transmitere sexuală sau nu, cum au fost sarcinile precedente, cu ce au finisat: cu naștere normală, prematură, cu probleme, cu sarcină oprită în evoluție, cu avort spontan, dacă pacienta a avut careva probeleme ginecologice: dereglări ale ciclului menstrual etc.”, a explicat medicul ginecolog Elene Lupan.

Toate investigațiile se indică de medicul ginecolog, individual pentru fiecare pacientă. Dar este la fel de important să fie făcute investigații nu doar de viitoarea mamă, dar și de tătic, care contribuie cu material genetic în proporție de 50%. Deci și responsabilitatea îngrijirii de propria sănătate se împarte între ambii parteneri.

”Din păcate, la noi, de multe ori, toate investigațiile sunt axate pe problemele femeii, dar trebuie neapărat să atragem atenția și la starea de sănătate și reproductivă a bărbatului din cuplu. Mulți bărbați nu acceptă că ar putea fi cauza sterilității în cuplu, statistica însă ne arată că, totuși, lucrurile stau 50% la 50%”, a menționat Elena Lupan.

Iinvestigațiile de laborator de bază, pot fi precedate de altele suplimentare. „De exemplu, după o analiză la glicemie, rezultatele arată o depășire de normă. În acest caz, trebuie să facem consult la medicul endocrinolog, trebuie să facem niște teste suplimentare pentru a identifica cauza problemei și a indica un tratament țintit”, a aexplicat medicul ginecolog.

Chiar dacă fiecare sarcină este individuală, iar investigațiile diferă de la un cuplu la altul, medicii spun că sunt și câteva analize de bază pe care ar fi bine să le facă viitorii părinți.

”Pentru femei este important: analiza generală de sânge, frotiul urogenital, dacă sunt indicații, neapărat teste la bolile cu transmitere sexuală, analiza generală a urinei, urocultura, biochimia, testarea la hepatită și glicemia. Alte investigații, care trebuie făcute neapărat, după părerea mea, sunt cardiograma și ultrasonografia organelor reproductive, grupa de sânge și nivelul de anticorpi. Partenerul este de dorit să dea analiza generală a sângelui, sumarul urinei și spermograma”, a punctat medicul ginecolog Elena Lupan.

Citiți în următorul articol despre simptomele periculoase care pot apărea în timpul sarcinii.

Elena Lupan, medic Ginecolog Clinica Sante pentru Mame și Copii, Chișinău, sectorul Botanica.

Programare: 079 774 414

Articolul apare în contextul campaniei demarate de Clinica Sante, în parteneriat cu rețeaua de farmacii Hippocrates: ”Împreună pentru o nouă viață”, prin care vrem să acordăm atenție graviduțelor.

Găsiți detalii despre campanie în toate centrele Clinica Sante și în farmaciile Hippocrates.