Sarcina. Cum prevenim complicațiile?!

Vizualizari: 1788

O sarcină neplanificată poate aduce un șir de consecințe grave pentru sănătatea copilului și a mamei.

Specialiștii atrag atenția și insistă ca viitorii părinți să aibă grijă de sănătatea lor și să planifice sarcina conștient. Care sunt complicațiile ce pot apărea într-o sarcină neplanificată, ne-a explicat medicul ginecolog la Clinica Sante, Elena Lupan.

Medicii ginecologi atrag atenția că viitorii părinți trebuie să se asigure că sunt bine atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional. Totodată, menționează că o sarcină planificată este una ideală, în care sunt excluse diferite patologii, boli ereditare sau boli ascunse: „De multe ori, femeile rămân însărcinate fără a planifica, iar, ca rezultat, se întâmplă multe lucruri nedorite cum sunt avorturile spontane, sarcini oprite în evoluție, nașteri premature și altele”.

Planificarea unei sarcini trebuie să înceapă cu respectarea unor reguli simple dar foarte necesare din partea cuplului.

”Planificarea sarcinei trebuie să înceapă mult mai înainte decât conceperea ei, cu cel puțin 3 luni. În acest timp, dacă pacienta a urmat pastile hormonale contraceptive, trebuie să întrerupă primirea lor ca să restabilească statutul hormonal. Dacă cuplu este fumător sau consumă alcool, desigur trebuie să le evite. Este important să treacă la o alimentație corectă. De asemenea, se recomandă administrarea acidului folic, la prescripția medicului ginecolog”, spune medicul ginecolog, Elena Lupan.

Ce presupune pregătirea cuplului de conceperea unui copil și care sunt investigațiile obligatorii pentru ambii parteneri, citiți în următorul articol cu medicul ginecolog, Elena Lupan.

Elena Lupan, medic Ginecolog Clinica Sante pentru Mame și Copii, Chișinău, sectorul Botanica.

Programare: 079 774 414

Articolul apare în contextul campaniei demarate de Clinica Sante, în parteneriat cu rețeaua de farmacii Hippocrates: ”Împreună pentru o nouă viață”, prin care vrem să acordăm atenție graviduțelor.

Găsiți detalii despre campanie în toate centrele Clinica Sante și în farmaciile Hippocrates.