Liliana Fuior: Screening-ul ecografic din trimestrul II de sarcină

novamed scriningul ecografic

Odată ce am trecut în revistă oportunitatea și beneficiile efectuării screening-ului ecografic din I-ul trimestru de sarcină, următoarea întrebare firească, care se conturează, este:

Când se efectuează următorul examen ecografic și ce presupune acesta?

Лилиана Фуйор
Liliana Fuior
medic imagist-ecografist

Toate gravidele și doamnele care au născut cunosc de carnetul prenatal, de culoare roz, în care este stipulat că examenul obligator în sarcină, este necesar să fie efectuat la termenul de 16-18 săptămâni de graviditate, cît și la 22-24 săptămâni la necesitate.

La momentul când a fost elaborat acest carnet, cu indicarea termenelor optime pentru examenul ecografic, utilajul ecografic avea posibilități modeste de diagnostic, iar diagnosticul prenatal se afla, în special în Republica Moldova, la început de cale.

Între timp, posibilitățile tehnice ale aparatelor de ecografie, precum și stabilirea diagnosticului prenatal, în special al anomaliilor fetale, a evoluat vertiginos, așa încât, la ziua de azi, este posibil de vizualizat structuri extrem de mici și de diagnosticat malformații fetale foarte rare și subtile.

În același timp, nu toate organele fetale sunt suficient de dezvoltate la 16-18 săptămâni, respectiv nu oricare detaliu fin al structurii lor poate fi vizualizat la acest termen. În mare parte, organele fetale își finalizează formarea la 20 de săptămâni de sarcină, fapt care impune specialiștii în diagnosticul prenatal să recomande screening-ul ecografic din trimestrul al II-lea, așa-numitul studiu morfologic, în intervalul 20-21 săptămâni. Pe simplu motiv că, în cazul în care se stabilește un diagnostic de malformație fetală incompatibilă cu viața, să fie posibil de efectuat întreruperea de sarcină în termen de până la 22 de săptămâni, termen legal, în care urmează să se încadreze realizarea unor astfel de proceduri.

Astfel, în cadrul examenului ecografic morfologic (screening-ul din trimestru II de sarcină) se studiază următoarele structuri anatomice ale fătului:

1. Sistemul nervos central (creerul și coloana vertebrală);
2. Structura feței fetale (ochii, nasul, gura, profilul);
3. Scheletul fetal;
4. Inima;
5. Plămânii și diafragmul;
6. Tractul gastro-intestinal (stomacul, intestinul, ficatul);
7. Sistemul uro-genital (rinichii, vezica urinară, sexul copilului).

Totodată, se examinează:

  • placenta, cordonul ombilical, lichidul amniotic;
  • se determină lungimea colului uterin, pentru a evalua riscul pentru naștere prematură;
  • se efectuează Doppler pe vasele circuitului matern și fetal, pentru a aprecia riscul de preeclampsie și restricție de creștere intrauterină, evaluarea stării intrauterine a fătului și aprecierea prezenței bolii hemolitice la mamele cu factorul Rhesus negativ.

În viziunea mea, screening-ul ecografic din trimestrul II de sarcină, reprezintă cel mai complex examen în sarcină pentru un medic ecografist, un test care presupune dedicare și vigilență sporită, aflat la adăpostul cunoștințelor profunde în domeniul anatomiei normale și patologice a fătului și ale anexelor fetale, însoțit de cunoașterea circulației sanguine materno-placento-fetale, în vederea aprecierii veridice a stării intrauterine a fătului.

În contextul celor relatate, recomandarea mea, cât și a unei bune părți dintre colegii mei de breaslă, este să nu desconsiderați beneficiile screening-ului morofogic din trimestrul II de sarcină și să-l efectuați în termene optime, în intervalul de 20-21 săptămâni de sarcină, pentru a avea certitudinea unei evoluții fiziologice normale și firești a sarcinii.

Vă doresc sănătate și copii sănătoși!