Scripnic Elena: „Gâtul roșu” sau dureri la înghiţire – cauza nopților nedormite!”

SSpitatul polivalent Novamed

Puțini părinți trec prin sezonul rece fără să audă: „Mami, mă doare gâtul!”

Ce e de făcut, care sunt motivele acestor dureri și când e cazul să ne îngrijorăm?

„Gâtul roșu” e specificat de către medic, când la examinarea faringelui, amigdalelor, cerului gurii moale/dur se observă o înroşire. Așadar, un gât roșu de cele mai multe ori înseamnă estomparea laringelui și o faringită acută ascunsă. Poate însemna, de asemenea, o amigdalită acută sau o faringo-amigdalită acută, herpangină sau rinofaringită etc.

Novamed Scripnic Elena
Elena Scripnic
Medic pediatru

„Roşeaţa în gât” însoțește toate bolile copilăriei, cele virale cum sunt varicela, rujeola, oreionul sau bacteriene: scarlatina. Virușii și bacteriile se transmit de la un copil la altul prin intermediul mâinilor. Mâinile unui copil se contaminează cu viruși sau bacterii când acesta își atinge gura or nasul sau atinge alt copil în mod direct sau indirect (pune mâna pe mânerul ușii, jucării, creion ș.a.).

Gâtul roșu este un simptom, care însoțește mai multe maladii, și mai puțin o boală în sine.
Faringita acută este o boală de cele mai dese ori virală. Streptococul beta hemolitic de grupa A e o bacterie foarte periculoasă, care dă complicații la distanță a reumatismului articular acut, cu posibilă afectare cardiacă și renală.

Examinarea faringelui o face obligatoriu fiecare pediatru, iar gâtul un pic mai roșu, fără altă simptomatologie, necesită supraveghere în dinamică. De obicei la durerea în gât, copiii mai mari se plîng că nu pot înghiți, iar la cei mici – se manifestă prin lipsa poftei de mâncare. Hidratarea e foarte importantă în tratarea gâtului roșu, dar și în calmarea durerii locale, reducerea inflamației. Administrarea de topice (pastile de supt, spraiuri), precum și folosirea antiinflamatoarelor (ibuprofen, paracetamol) ajută la calmarea durerii.

Faringele sunt parte componentă a tubul digestiv, deci inflamația lui poate fi la orice nivel în organism. Un copil cu faringită poate dezvolta dureri abdominale; pot apărea scaun diareic şi infecții virale secundare. E una dintre situațiile, care necesită un exsudat faringian pentru a se pune în evidență absența sau prezența streptococului sau a altor bacterii, care necesită un tratament corespunzător.

Febra însoțește de obicei faringitele chiar de la debut. În această situație hidratarea corespunzătoare și metodele fizice de scădere a temperaturii au un rol important. Administrarea ibuprofenului sau a paracetamolului asigură o stare generală mai bună, scade riscul convulsiilor febrile şi cel al deshidratării, copilul se va alimenta și va folosi lichidele necesare mai ușor.

Dacă febra nu trece în 2-3 zile sau este extrem de greu de monitorizat, dacă administrarea la 4-6 ore a pastilelor contra temperaturii nu ajută, dacă starea generală este modificată sau copilul este apatic, e necesar de consultat de urgență medicul pediatru.

Multă sănătate tuturor!